Med vsemi živili, ki jih najdemo v domačem vrtu ali na tržnici, ima rdeča pesa posebno mesto. Ne le zaradi svoje intenzivne barve in sladkastega okusa, temveč tudi zaradi izjemnega vpliva na zdravje.
V zadnjih letih se vse več govori o tem, da rdeča pesa pomaga zniževati krvni tlak, a mnogi ne vedo, zakaj. Ključni razlog so naravno prisotni nitrati, ki se v telesu pretvorijo v dušikov oksid, spojino, ki pomaga razširiti žile in izboljša pretok krvi.
Ta na videz preprosta korenovka je tako postala zanimanje športnikov, zdravnikov in ljudi, ki želijo na naraven način skrbeti za zdravje srca.

Zakaj je rdeča pesa posebna zelenjava
Rdeča pesa ni le del tradicionalne kuhinje, temveč tudi funkcionalno živilo, ki ima znanstveno potrjene učinke na zdravje.
Naravni vir nitratov z močnim učinkom na žilje
V pesi se nahajajo neorganski nitrati, ki so v zmernih količinah zelo koristni. Ko jih zaužijemo, jih telo pretvori v dušikov oksid (NO). Ta spojina širi krvne žile, zmanjšuje upor pretoku krvi in omogoča srcu, da deluje lažje.
Rdeča pesa ne koristi le atletom
Sprva so jo kot naravno prehransko dopolnilo uporabljali športniki, saj povečuje vzdržljivost in zmanjša potrebo po kisiku med vadbo. Danes pa vemo, da ima pozitiven vpliv tudi na ljudi z visokim krvnim tlakom ali srčnimi boleznimi.
Kako nitrati vplivajo na krvni tlak?
Proces je biokemičen, a enostaven za razumevanje.
Pretvorba v dušikov oksid razširi žile
Ko zaužijemo rdečo peso, nitrati preidejo v krvni obtok. Tam jih bakterije v ustni votlini in žlodcu pretvorijo v dušikov oksid. Ta deluje kot naravni vazodilatator, kar pomeni, da sprosti gladke mišice v stenah žil.
Učinek se lahko pokaže že v nekaj urah
Raziskave so pokazale, da lahko pitje soka rdeče pese povzroči merljivo znižanje krvnega tlaka že v 3 do 6 urah. Redno pitje pa ima dolgotrajne koristi.
Manjše tveganje za srčni infarkt in kap
Kronično visok krvni tlak povečuje tveganje za resne srčno-žilne zaplete. Rdeča pesa lahko pomaga pri obvladovanju tega tveganja.
Podpora srcu in ožilju na naraven način
Dušikov oksid ne vpliva samo na žile. Deluje tudi protivnetno, zmanjšuje agregacijo trombocitov (strjevanje krvi) in izboljšuje **pretok krvi v srce in mouje pretok krvi v srce in mo\u017gane.
Rdeča pesa kot del prehranske preventive
Učinki niso tako močni kot pri zdravilih, a za ljudi z mejno povišanim tlakom ali kot preventiva pri srčnih bolnikih, ima redna uporaba lahko pomembno vlogo.
Kako pogosto in v kakšni obliki jo zaužiti?
Rdeča pesa je vsestranska. Lahko jo jemo surovo, kuhano, pečeno ali v obliki soka.
Surova v solati ali kot sok
Surova pesa vsebuje največ nitratov. Nariban koren v solati ali sveže iztisnjen sok imata najmočnejši učinek.
Kuhana pesa ne izgubi vseh koristi
Tudi kuhana pesa ohrani del nitratov, predvsem če je kuhana v olupku in nato olupljena. Njena sladkost pride bolj do izraza, kar je dobrodošlo pri otrocih.
Kaj pravijo raziskave in medicina?
Številne študije v zadnjem desetletju so potrdile, da nitrati v pesi niso nevarni, temveč celo koristni.
Znanstvene ugotovitve podpirajo ljudska opažanja
V študiji objavljeni v strokovni reviji Hypertension je bilo ugotovljeno, da se je pri bolnikih z višjim krvnim tlakom po zaužitju soka rdeče pese tlak zmanjšal v povprečju za 4 do 5 mmHg.
Pesa ni zdravilo, ampak koristna podpora
Ne nadomešča zdravil in ne pozdravi bolezni. A kot redna prehranska navada lahko pomaga pri uravnavanju tlaka, izboljša prekrvavljenost in podpira srčno-žilno zdravje.
