Ta marmelada se odlično poda k Martinovi goski ali rački – skrivnost je v aroniji

V marsikateri slovenski kuhinji je Martinovo tisti trenutek v letu, ko diši po pečenem mesu, rdečem zelju in mlincu. A vsaka gos ali račka potrebuje tisti droben, sladko-kisel dodatek, ki zaokroži okus in uravnoteži maščobo. Včasih je bila to brusnična omaka, danes pa mnogi prisegajo na domačo marmelado iz aronije. Temni, skoraj črni sadeži, polni antioksidantov in bogatega okusa, se izjemno podajo k mesu, še posebej, če jih pripravimo z nekaj kapljicami vina in kančkom cimeta.

Zakaj prav aronija?

Aronija ni le zdrav sadež, ampak tudi prava zakladnica okusa. Njena rahla grenkoba in naravna kislost ustvarjata popolno ravnovesje s pečeno gosjo ali račko. V primerjavi z brusnicami ima globlji, skoraj vinski okus, ki se čudovito ujema s pečenim mesom, rdečim zeljem in krompirjem. Prav zato številni kuharski mojstri pri Martinovi pojedini raje posežejo po aroniji kot po klasični omaki.

Aronija – pozabljeno bogastvo narave

Čeprav jo na naših vrtovih srečujemo vse pogosteje, je aronija še vedno premalo cenjena. Gre za grm, ki je odporen na mraz in bolezni, njegovi plodovi pa zorijo konec poletja in v zgodnji jeseni. Sveži niso najbolj prijetni za uživanje, saj so precej trpki, a prav to lastnost izkoristimo pri pripravi marmelade. Med kuhanjem trpkost izgine, ostane pa močan, bogat okus, ki spominja na temno vino ali borovnice.

Martinova gos
Martinova gos

Marmelada iz aronije – okusna in zdrava

Priprava marmelade iz aronije je preprosta, rezultat pa vas bo navdušil. Potrebujemo le zrele plodove, malo limoninega soka, sladkor in kanček začimb. Prava čarovnija se zgodi, ko aronijo na kratko pokuhamo in pustimo, da se naravni sokovi zgostijo v globoko vijolično marmelado.

Sestavine za domačo marmelado iz aronije

  • 1 kilogram očiščenih jagod aronije
  • 600 gramov sladkorja
  • sok ene limone
  • 1 vanilijev strok ali čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • po želji: pol čajne žličke cimeta in nekaj kapljic rdečega vina

Postopek priprave

Aronijo speremo in stresemo v lonec. Dodamo malo vode – približno pol decilitra – da se ne prime dna. Pokrijemo in kuhamo 10 minut, da jagode spustijo sok. Nato jih pretlačimo z vilicami ali paličnim mešalnikom in dodamo sladkor, limonin sok ter vanilijo. Kuhamo še približno 25 minut, da se marmelada zgosti. Če želite bolj prefinjen okus, dodajte cimet in nekaj žlic vina, kar poudari naravno aromo in se lepo ujema z mesom.

Ko je marmelada pripravljena, jo še vročo nalijemo v sterilne kozarce, zapremo in obrnemo na glavo za 5 minut, da se pokrovčki tesno zaprejo. Shranjena v hladnem prostoru bo obstala več mesecev.

Kako marmelado uporabiti pri Martinovi pojedini

Marmelada iz aronije ni le dodatek k kruhu. Njena kislina in sadni značaj odlično dopolnita bogat okus gosi ali račke. Namesto klasične omake jo lahko uporabimo neposredno ob mesu, podobno kot brusnično marmelado.

Postrežba ob pečeni goski

Na krožnik položimo rezino pečene gosi, zraven pa žlico marmelade iz aronije. Njena svežina uravnoteži mastnost mesa, obenem pa ustvari prijetno sladko-kisel kontrast. Če želimo nekoliko bolj tekočo omako, marmelado rahlo razredčimo z vročo vodo ali z nekaj kapljicami vina in prelijemo po mesu.

Omaka za račko z vinsko noto

Za tiste, ki radi poskusijo nekaj novega, je marmelada iz aronije izvrstna osnova za omako. Žlico marmelade zmešamo z žlico medu in pol decilitra rdečega vina. Mešanico segrevamo, dokler se ne zgosti, nato jo prelijemo čez pečeno račko. Okus bo popoln, aroma pa rahlo spominja na francosko kuhinjo.

Zdravilne lastnosti aronije

Čeprav je za Martinovo glavna misel dobra hrana in vino, aronija prinaša še dodaten razlog, zakaj jo vključiti v jedilnik. Plodovi so polni antioksidantov, ki pomagajo pri zaščiti celic, vsebujejo vitamin C, železo in vlaknine. Redno uživanje aronije pomaga krepiti imunski sistem in uravnava krvni tlak.

Naravni vir moči v enem sadežu

Raziskave so pokazale, da ima aronija med najvišjimi vsebnostmi polifenolov med vsemi vrstami sadja. To pomeni, da deluje protivnetno in spodbuja krvni obtok. V času hladnejših mesecev pomaga ohranjati energijo in zmanjšuje utrujenost. Marmelada iz aronije tako ni le okusna, ampak tudi koristna za zdravje.

Marmelada iz aronije je lahko darilo

Ker ima bogato barvo in eleganten okus, je popolna tudi za podarjanje. Kozarčke lahko okrasite s preprosto etiketo in trakom, dodate napis »Marmelada iz aronije -domača jesenska čarovnija« in jo podarite ob Martinovem ali božiču. Takšno darilo nosi sporočilo topline in domačnosti.

Kombinacija s siri in mesninami

Marmelada iz aronije ni le za meso, temveč tudi odličen dodatek k sirnim ploščam. Ujema se s staranim sirom, kozjim sirom ali celo s suhim pršutom. Na tankem kosu kruha ustvari popolno ravnovesje med sladkim in slanim.

Martinovo kosilo
Martinovo kosilo

Martinovo z novim okusom

Tradicionalni praznik, ki ga Slovenci praznujemo s pečenim mesom in vinom, lahko z marmelado iz aronije dobi sodoben pridih. Namesto klasične brusnične omake uporabimo ta slovenski super sadež, ki prinaša bogastvo barv, okusa in zdravja. Gostje bodo presenečeni nad svežino, vi pa boste s ponosom postregli jed, ki združuje tradicijo in sodobnost.

Uživanje z občutkom

Marmelada iz aronije je dokaz, da se lahko domače in zdravo odlično poda k praznični mizi. Ni treba posegati po tujih receptih, saj narava ponuja vse, kar potrebujemo. Le nekaj kozarcev domače zaloge bo dovolj, da Martinova goska zadiši po novem.

Morda bi vas zanimalo tudi

Vse za moj dan
Pregled zasebnosti

Spletna stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovimo kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in omogočajo funkcije, kot so prepoznavanje ob ponovnem obisku naše spletne strani ter pomoč naši ekipi pri razumevanju, kateri deli spletne strani so vam najbolj zanimivi in uporabni.