Trpanj je majhno ribiško mesto na severozahodni obali polotoka Pelješac na Hrvaškem. Pristaniško mesto s svojo bogato zgodovino, slikovitimi peščenimi plažami in sproščenim mediteranskim vzdušjem, Trpanj privablja vse več obiskovalcev, ki iščejo miren oddih ob morju.

Trpanj, polotok Pelješac
Trpanj, polotok Pelješac

Zgodovina

Zgodovina Trpnja sega v antične čase, kar dokazujejo številni arheološki ostanki, kot so stari kamniti zidovi in ostanki rimskih vil. Kraj je bil skozi stoletja pomembno pristanišče, kjer so se ladje ustavljale na poti med Dubrovnikom in Korčulo. Trpanj je bil zaradi svoje strateške lege večkrat tarča napadov, vendar je kljub temu ohranil svojo identiteto in tradicijo.

Trpanj danes

Danes Trpanj slovi po svojem slikovitem pristanišču, ki je obkroženo z ozkimi kamnitimi ulicami in starimi dalmatinskimi hišami. Na sprehodu po mestu lahko občutite duh preteklosti, hkrati pa uživate v sodobnih udobjih. Med obiskom Trpnja ne smete izpustiti obiska cerkve sv. Petra in Pavla, ki se nahaja na vzpetini nad mestom in ponuja čudovit razgled na zaliv.

Sv. Ilija na Pelješcu

Trpanj je tudi priljubljena destinacija za ljubitelje narave. Obkrožajo ga številne pešpoti, ki vodijo skozi borove gozdove in oljčne nasade ter ponujajo dih jemajoče poglede na morje. Ena izmed najbolj znanih poti vodi do bližnje planine Sv. Ilija, ki je priljubljena točka za pohodnike in ljubitelje narave.

Blatne kopeli v zalivu Blace

Mesto je znano tudi po svojih zdravilnih blatnih kopelih, ki se nahajajo v bližnjem zalivu Blace. Blato iz tega zaliva je bogato z minerali in se že stoletja uporablja za zdravljenje revmatičnih bolezni in kožnih težav. Kopanje v zdravilnem blatu je edinstvena izkušnja, ki jo priporočajo tako domačini kot obiskovalci.

Gastronomija

Gastronomija v Trpnju je prav tako posebna. Mesto ponuja številne restavracije, kjer lahko okusite sveže ulovljene ribe, školjke in druge morske sadeže, pripravljene po tradicionalnih dalmatinskih receptih. Poleg morske hrane je Pelješac znan po odličnih vinih, zlasti po Plavcu malem, ki ga pridelujejo v okoliških vinogradih.