Na južni obali otoka Hvara, daleč od mestnega vrveža in turističnega ropota, leži Zavala, majhna vasica, ki predstavlja pravi raj za ljubitelje miru, narave in kristalno čistega morja. Skriti kotiček Jadrana je prava paleta naravnih lepot, kjer se mediteranska klima prepleta z gostimi borovimi gozdovi, starimi oljčnimi nasadi in vinogradi, ki strmijo proti modrini morja.

Zgodba Zavale je zgodba o skritem biseru, ki je skozi leta ohranil svoj avtentični dalmatinski čar. Vasica, ki se ponaša s peščenimi plažami, med katerimi je najbolj znana plaža Petarčica, postaja vse bolj priljubljena med tistimi, ki iščejo mir in pobeg od vsakdanjega stresa. Plaže v Zavali so pravi raj za družine in pare, ki želijo uživati v soncu in morju, daleč stran od gneče.

Posebnost Zavale

Ena izmed posebnosti Zavale je njena izoliranost, dostopna le preko predora, izklesanega v živi skali, ki povezuje severni in južni del otoka. Tunel je simbol prehoda v drugačen, bolj mirnen svet, kjer čas teče počasneje in kjer se narava in človek zdita v popolni harmoniji.

Vino in oljčno olje

Obiskovalci Zavale se ne morejo načuditi lepot pokrajine. Vinogradi sorte Plavac Mali, ki se raztezajo po južnih pobočjih otoka, so vir nekaterih najboljših hvarskih vin. Lokalni vinarji z veseljem odprejo vrata svojih kleti za degustacije, kjer lahko obiskovalci okusijo avtentične okuse otoka. Oljčna olja, drugi ponos Zavale, so priznana po svoji kakovosti in edinstvenem okusu, ki ga oblikuje posebno mikroklimo tega območja.

POMEMBNO: Predor, nizki avtomobili in ozke ceste

Zavalo zaznamuje njena lokacija na jugozahodni strani otoka Hvar. Dostop do te vasice je možen izključno skozi tunel pod hribom, zato izpostavljamo naslednje – do Zavale boste prišli zgolj z avtomobilom nižjim od 2,3 metra. Upoštevajte tudi, da so ulice na južni strani ceste ozke in mestoma zelooo ozke – ponavadi je prostora le za en avtomobil.

Cerkev sv. Ivana

Poleg naravnih lepot in gastronomskih užitkov, Zavala ponuja tudi bogato kulturno izkušnjo. Majhne, kamnite cerkvice raztresene po okoliških hribih, pripovedujejo zgodbe o preteklosti in tradiciji, ki je globoko zakoreninjena v tem delu Hvara. Posebno pozornost pritegne cerkev Sv. Ivana, ki se dviga na vzpetini nad vasico, od koder se razprostira dih jemajoč pogled na odprto morje in sosednje otoke.