1. april je poznan kot dan norcev – dan šaljicev. In je dan, ko si ljudje po vsem svetu dovolijo malce več sproščenosti in igrivosti. Gre za tradicijo, ki sega stoletja nazaj, čeprav njeni točni izvori ostajajo nekoliko skrivnostni. Nekateri viri namigujejo, da se je vse skupaj začelo s prehodom na gregorijanski koledar v 16. stoletju, ko so tisti, ki so še vedno praznovali novo leto konec marca, postali tarča potegavščin in šal.

Dan šaljivcev

Dandanes je 1. april dan, ko prijatelji, družinski člani in celo podjetja sodelujejo v izmišljanju domiselnih potegavščin. Od preprostih trikov, kot je nalepka na dnu računalniške miške, ki preprečuje njeno delovanje, do bolj zapletenih šal, kot so lažne novice ali izmišljeni izdelki, ki jih podjetja oglašujejo. Pomembno je, da so potegavščine zabavne in neškodljive, saj je cilj nasmejati, ne pa prizadeti.

So vas danes že potegnili za nos?

V šolah in na delovnih mestih se pogosto pojavljajo šaljivi memoji, lažni e-poštni sporočili in nenavadni “ukazi” od nadrejenih, ki so seveda le del praznovanja tega dne. Nekateri mediji in spletna mesta gredo še dlje in objavijo neverjetne zgodbe, ki so dovolj prepričljive, da zmedejo in zabavajo javnost, preden razkrijejo, da je bilo vse skupaj le šala.

Oznake: