Zelenjavna juha, ki ogreje srce in dušo

Vonj, ki se razleze iz kuhinje, ko se na olivnem olju počasi praži čebula in korenje, ni le obljuba toplega obroka. Takšen vonj je povabilo k skupni mizi, simbol domačnosti in nežna nit, ki nas povezuje z nekim preteklim časom, ko je bila skleda juhe več kot zgolj uvod v kosilo – bila je zdravilo, tolažba in izraz ljubezni.

Ko vonj domače kuhinje spomni na otroštvo

Zelenjavna juha ostaja stalnica v slovenskih gospodinjstvih. Včasih skromna, drugič bogato obložena z darovi vrta ali tržnice, a vedno iskreno preprosta. V nadaljevanju razkrivamo preverjen recept, ki ga lahko prilagodite po svojem okusu, predvsem pa ga začinite s tistim, kar ni zapisano – s časom in toplino.

Zelenjavna juha s cvetačo, brokolijem in korenjem
Zelenjavna juha s cvetačo, brokolijem in korenjem

Recept za zelenjavno juho (za 6 oseb)

Sestavine:

  • 1/2 čebule
  • 2 korenčka
  • 1 por
  • 2 krompirja
  • 1/2 cvetače
  • 1 brokoli
  • 1 paradižnik
  • 15 dag stročjega fižola
  • 2 stroka česna
  • 1 pest makaronov (polžki)
  • pest peteršilja
  • pest graha
  • ščepec začimb (bazilika, šetraj, timijan, zelena)
  • 1 žlica olivnega olja
  • sol po okusu

Po želji:

  • bučke
  • mlada koleraba

Postopek priprave

1. Začnimo z osnovo

Na žlici olivnega olja v večjem loncu najprej prepražimo sesekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo na kolobarje narezano korenje in očiščen stročji fižol. Rahlo solimo in pražimo približno 10 minut.

2. Dodajanje srčne zelenjave

Nato v lonec dodamo na kocke narezan krompir, olupljen in nasekljan paradižnik, na rezine narezan por ter pest graha. Dušimo še 5 minut, nato pa zalijemo z vodo – toliko, da pokrije vse sestavine, a ne preveč, da ne izgubimo okusa.

3. Začimbe in duša jedi

Zdaj vmešamo strt česen, nasekljan peteršilj in ščepec izbranih začimb: bazilike, šetraja, timijana ter sušene zelene. Poskusimo in po potrebi dosolimo. Vse skupaj kuhamo 15 minut.

4. Končna toplina

Na koncu dodamo še na cvetke natrgan brokoli in cvetačo ter pest testenin. Kuhamo še dodatnih 10 do 15 minut, da se vse sestavine povežejo v harmonično celoto.

Zelenjavna juha kot zgodba o letnih časih in vrtninah

Zelenjavna juha se nikoli ne ponavlja, čeprav uporabljamo podoben recept. Poleti v njej kraljujejo bučke, jeseni morda koleraba ali celo kostanjeva drobtina. Pozimi pa ji dodamo moč z zeljem ali repo. Vsaka sezona ima svojo jušno zgodbo.

Zaradi raznolikosti zelenjave je to jed, ki se jo da brez težav prilagoditi tudi za vegane ali ljudi z določenimi prehranskimi omejitvami. V hladnejših mesecih si lahko juho zgostimo z žlico kisle smetane ali pa jo postrežemo z žličniki za bolj krepčilno različico.

Zakaj se vračamo k juham?

V času, ko je hitra hrana vse bolj prisotna, si vedno znova želimo trenutkov miru, domačnosti in okusa, ki nas upočasni. Juha ni le uvod v obrok – je izjava, da smo si vzeli čas za pripravo, da cenimo domače, in da verjamemo, da je toplina v hrani enako pomembna kot sestavine.

Skleda te zelenjavne juhe vas bo napolnila z energijo in notranjim mirom. Z vsakim požirkom bo delovala kot sporočilo iz kuhinje – tukaj si doma, tukaj si varen.

Morda bi vas zanimalo tudi

Vse za moj dan
Pregled zasebnosti

Spletna stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovimo kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in omogočajo funkcije, kot so prepoznavanje ob ponovnem obisku naše spletne strani ter pomoč naši ekipi pri razumevanju, kateri deli spletne strani so vam najbolj zanimivi in uporabni.