Recept za okusno in tolažilno kremno bučno juho z ingverjem in kokosovim mlekom, ki bo zagotovo ogrela vaše telo in dušo.

Sestavine:
- 1 srednje velika buča (približno 1 kg), olupljena, brez semen in narezana na kocke
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 srednje velika čebula, nasekljana
- 3 stroki česna, nasekljani
- 1 kos svežega ingverja (približno 2 cm), olupljen in nasekljan
- 1 pločevinka (400 ml) kokosovega mleka
- 500 ml zelenjavne jušne osnove
- Sol in poper po okusu
- 1 čajna žlička kurkume
- 1/2 čajne žličke mletega cimeta
- Sveži koriander za okras
Navodila:
- Priprava buče: V veliki pečici segrejte oljčno olje na srednji temperaturi. Dodajte nasekljano čebulo in pražite, dokler ne postane steklasta. Dodajte nasekljan česen in ingver ter pražite še eno do dve minuti, da se sprostijo arome.
- Kuhanje buče: Dodajte narezano bučo v lonec, začinite s soljo, poprom, kurkumo in cimetom. Dobro premešajte, da se začimbe enakomerno porazdelijo. Pražite nekaj minut, nato dodajte zelenjavno jušno osnovo. Povečajte ogenj in zavrite, nato zmanjšajte ogenj in kuhajte, dokler buča popolnoma ne zmehča, približno 20 minut.
- Mešanje juhe: Ko je buča mehka, juho odstavite z ognja. Z ročnim mešalnikom ali v mešalniku juho gladko zmiksajte. Po potrebi juho vrnite v lonec.
- Dodajanje kokosovega mleka: V zmiksano juho vmešajte kokosovo mleko, pri čemer prihranite nekaj za okras. Ponovno segrejte na nizkem ognju, pri tem pa pazite, da juha ne zavre.
- Postrežba: Juho postrezite vročo, okrašeno s svežim koriandrom in nekaj kapljicami kokosovega mleka.
Kremna bučna juha z ingverjem in kokosovim mlekom je popolna jed za hladne dni. Ingver in kurkuma ne le da dodata globino okusa, ampak prinašata tudi protivnetne lastnosti, kokosovo mleko pa bo juhi dodalo bogato kremnost brez uporabe mlečnih izdelkov. Uživajte v tem zdravem, hranljivem in izjemno okusnem obroku!