Skupina Orlek, ki je svoje ime poimenovala po hribu na obrobju Zagorja, že 35 let velja za eno najbolj izvirnih glasbenih zasedb v Sloveniji. Ustanovljena leta 1989, si je zasedba svoje prve glasbene korake zabeležila v radijskih studiih v Trbovljah, kjer so posneli svoje prve demo posnetke.

Foto: Janin Vezonik

Orlek so:

Vlado Poredoš (vokal, kitara)
Jure Tori (harmonika, klaviature)
Samo Poredoš (kitara)
Ivo Vidergar (kitara)
Mitja Tori (bas kitara)
Kristijan Adamlje (saksofon)
Ečo Matko (pozavna)
Jan Adamek (trobenta)
David Slatinek (bobni)

Tri desetletja ustvarjanja glasbe skupine Orlek

V treh desetletjih so Orlek obogatili slovensko glasbeno sceno s trinajstimi albumi in številnimi koncerti doma in v tujini. Njihova glasba je presegla evropske meje, saj so nastopali od ZDA do Avstralije, od Rusije do Južne Amerike. Skladbe kot ‘Ko so lipe cvetele’ in ‘Adijo, knapi’ so postale ikonične in predstavljajo dušo njihovega umetniškega izraza.

Priznanja in dosežki

Orlek so prejemniki mnogih nagrad, med drugim Zlate ptice in Ježkove nagrade. Njihova dvajsetletnica je bila počaščena z izdajo knjige, tridesetletnica pa z dokumentarnim filmom, kar priča o njihovem vplivu na slovensko kulturo.

Prihodnost in novosti

V letošnjem letu, ko praznujejo 35 let, Orleki ne počivajo na lovorikah. Napovedali so izid novega albuma, ki bo vseboval sveže priredbe njihovih najbolj priljubljenih skladb, kot tudi popolnoma nove pesmi. Pripravljajo tudi vrsto koncertov, ki bodo poleti zaznamovali slovensko glasbeno prizorišče, vključno z osrednjim koncertom v njihovem Zagorju. Orleki ostajajo trden steber slovenske glasbe, njihova zgodovina in nadaljnje delo pa obljubljata še mnogo let glasbenih užitkov.

Oznake: