Betina je slikovito naselje na otoku Murterju v Dalmaciji in se ponaša s čarom in tradicijo, ki segata stoletja nazaj. Značilne kamnite hiše s strmimi strehami, ozke uličice in veličastna cerkev svetega Frančiška Asiškega v samem srcu mesta ustvarjajo pristno dalmatinsko vzdušje.

Pomorska in ladjelniška dediščina

Majhna, a živahna ribiška vasica je znana po svoji bogati pomorski in ladjedelniški dediščini, ki jo obiskovalci lahko občudujejo v Muzeju ladjedelništva. Razstave v muzeju pripovedujejo zgodbo o spretnosti in ljubezni do morja, ki so značilne za Betino in njenega duha.

Kaj lahko počnete v Betini?

Betina je obdana je z naravno lepoto, ki kar kliče k raziskovanju. Severno od vasi se razteza plaža Plitka Vala, ki je zaradi svojega plitkega morja in kristalno čiste vode idealna za družine z majhnimi otroki. Prek glavne ceste iz Tisnega proti Murterju je plaža Kosirina. Pohodniki in ljubitelji narave lahko raziskujejo številne pešpoti, ki vodijo do osupljivih razglednih točk nad vaso, kjer lahko uživajo v panoramskem pogledu na Murter in sosednje otoke.

Betina v poletnem času

Za ljubitelje kulture je obisk cerkve svetega Roka, zgrajene v 18. stoletju in znane po svojem baročnem zvoniku, nepozabna izkušnja. V poletnih mesecih Betina oživi s številnimi festivali in dogodki, ki odražajo lokalne običaje in tradicijo. Med njimi izstopa tradicionalna regata starih lesnih ladij – betinska gajeta, ki prikazuje veščine in strast do morja, ki so jih generacije prenašale iz roda v rod.

Kam jesti v Betini?

Gastronomija v Betini je prava poslastica za ljubitelje sredozemske kuhinje. Lokalne konobe in restavracije ponujajo izbor svežih morskih jedi, pripravljenih na tradicionalen način, z oljčnim oljem in domačimi zelišči. Priporočamo Konobo Kanata sredi mestnega trga v Betini. Poskusiti je mogoče tudi domače pršute, sir in slavno oljčno olje, ki so osnova dalmatinske prehrane.

Oznake: