Priprava jabolčnega soka v domači kuhinji ali kleti je lahko prijetno družinsko opravilo.
Kako narediti jabolčni sok?
Za domač jabolčni sok potrebujete domača jabolka, nekaj orodja in veliko dobre volje. Vse se začne s pobiranjem jabolk – (p)obrali smo staro jablano, iz katere je padlo je skoraj 200 kilogramov jabolk. Jabolka smo nato narezali na polovičke ali četrtine (odvisno od velikosti) in jih zmleli v mlinu za sadje.
Kako smo iz 120 kg jabolk dobili 30 litrov soka
Jabkov odrez smo postavili v manjšo prešo in iz 120 kilogramov jabolk je prišlo 30 litrov stiskanega jabolčnega soka. Sok so zažveplali in počakali 48 ur, da se je na dno cisterno vsedla gošča. Nato smo sok pretočili v steklenice, jih pokrili z zamaškom in postavili v pasterizator za 5-10 minut na temperaturo 80°C. Po ohladitvi steklenic na mizi smo jih postavili v temen in hladen prostor, nekatere tudi v hladilnik.
Namig: Tropine po sprešani jabolkah postavite v plastični čeber in se poigrajte s pripravo še ene domače pridobitve. Domači jabolčni kis bo odličen!
Jabolčni sok – recept
Sestavine:
- jabolka (po možnosti lokalna, ekološko pridelana)
- 1 limona (po želji, za preprečevanje oksidacije)
- Voda (po potrebi)
Postopek:
- Priprava jabolk:
- Jabolka temeljito operite, odstranite peclje in morebitne poškodovane dele. Če uporabljate ekološka jabolka, jih ni treba lupiti, saj lupina vsebuje veliko hranil.
- Rezanje:
- Jabolka narežite na manjše kose, da jih bo lažje zmleti. Če nimate sokovnika, boste jabolka morali stisniti ročno, zato jih narežite na še manjše kose.
- Sokovnik ali mletje:
- Če imate sokovnik, ga uporabite za pridobitev čistega jabolčnega soka. Če ne, uporabite mešalnik, da zmiksate jabolčne kose, nato pa dobljeno maso precedite skozi fino cedilo ali gazo, da ločite sok od trdnih delov.
- Preprečevanje oksidacije (opcijsko):
- Da sok ne bi potemnel, lahko dodate sok ene limone. To bo ohranilo svetlo barvo in dodalo rahlo kislost, ki bo osvežujoča.
- Segrevanje soka:
- Sok segrejte do 75–85°C, da ga pasterizirate in preprečite kvarjenje. Pazite, da sok ne zavre, saj bi s tem izgubil nekaj hranil in okusa.
- Polnjenje:
- Pasteriziran sok prelijte v čiste steklene steklenice ali kozarce, ki ste jih prej sterilizirali v vroči vodi. Steklenice ali kozarce zaprite in jih postavite na hladno, suho mesto, kjer jih lahko hranite več mesecev.
- Uživanje:
- Sok lahko postrežete takoj ohlajenega ali shranite za kasnejšo uporabo. Če ste sok pravilno shranili, bo ostal svež več mesecev. Ko enkrat steklenico odprete, jo hranite v hladilniku in porabite v nekaj dneh.
Nasveti:
- Za sladek sok izberite sladke sorte jabolk, kot so gala ali fuji, za bolj kiselkast sok pa sorte, kot so granny smith.
- Po želji lahko jabolčnemu soku dodate cimet ali klinčke za bogatejši okus.