Flancati so ena tistih tradicionalnih slovenskih sladic, ki jih večina povezuje z otroštvom, praznovanji in sladkimi trenutki, ko je dom dišal po sveže ocvrtih dobrotah. Hrustljava in rahlo zračna sladica se že stoletja prenaša iz generacije v generacijo, pri čemer vsaka družina pogosto doda kakšen svoj poseben pridih. Čeprav se na prvi pogled zdi priprava preprosta, zahtevajo flancati natančnost in nekaj kuharskega občutka.

Recept za domači flancati
Recept za domači flancati

Recept – flancati

Sestavine za popolne flancate:

  • 500 g gladke moke
  • 50 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 4 rumenjaki
  • 2 žlici ruma
  • 2 dl mleka
  • 20 g masla
  • Ščepec soli
  • Žlica ruma
  • 1 pecilni prašek
  • Olje za cvrtje
  • Sladkor v prahu za posip

Priprava testa

V večjo skledo se preseje moka, ki ji sledi dodatek sladkorja, vaniljevega sladkorja in ščepca soli. Na sredini moke se oblikuje jamica, kamor se dodajo rumenjaki, rum in rahlo stopljeno maslo. Prilije se mlačno mleko, v katerem se pred tem raztopi pecilni prašek. Sestavine se najprej premešajo z vilicami, nato pa z rokami zgnetejo v voljno testo. Gnetenje je ključno, saj mora biti testo prožno in elastično, kar zagotavlja rahlo in puhasto notranjost ter hrustljavo zunanjost flancatov. Ko je testo gladko, se pokrije s krpo in pusti počivati vsaj pol ure, da se razvije prava tekstura.

Flancati, sestavine
Flancati, sestavine
Kvasni nastavek, flancati
Kvasni nastavek, flancati
Mešanje sestavin
Mešanje sestavin

Oblikovanje in rezanje

Po počitku se testo razvalja na pomokani površini na približno pol centimetra debelo. Pri tem je pomembno, da se valjar premika enakomerno, da debelina ostane enaka po celotni površini. Nato se z ostrim nožem ali valovitim koleščkom nareže na pravokotnike, v sredino vsakega kosa pa se zareže manjša reža, skozi katero se preplete ena stran testa. Ta značilna oblika flancatov ni zgolj estetska, temveč zagotavlja enakomerno cvrtje.

Priprava flancatov
Priprava flancatov

Cvrtje do zlato rjave popolnosti

V globlji posodi se segreje olje, ki mora biti ravno prave temperature – okoli 170 °C. Če je olje premrzlo, bodo flancati vpili preveč maščobe in postali pretežki. Če je prevroče, se bodo prehitro zapekli na zunaj, znotraj pa ostali surovi. Najboljši test temperature je, da se vanj pomoči manjši košček testa – če začne nežno cvrčati in se dvigovati na površje, je pripravljeno. Flancati se cvrejo po nekaj kosov hkrati, da se olje ne ohladi preveč. Ko so zlato rjavi na eni strani, se jih obrne in ocvre še na drugi. Po cvrtju se polagajo na papirnate brisače, da se vpije odvečna maščoba.

Zadnji dotik – sladkor v prahu

Ko so flancati ohlajeni, jih posujte s sladkorjem v prahu – kar prispeva tudi k ravnovesju okusov. Hrustljavost testa v kombinaciji z nežnim sladkim premazom ustvari popolno harmonijo, ki jo je skoraj nemogoče upreti.

Cvrtje flancatov
Cvrtje flancatov
Sladkor v prahu in flancati

Skrivnosti flancatov in tradicija

Flancati so del slovenske kulturne dediščine. Nekatere babice so testo mešale izključno z rokami, druge so dodajale kanček limonine lupine za svežino. V določenih regijah se jim primeša kanček domačega žganja ali ruma, ki pripomore k zračnosti in preprečuje prekomerno vpijanje olja.

V času pustovanja in drugih praznikov so flancati obvezna poslastica, pogosto postrežena ob krofih. Otroci jih obožujejo zaradi hrustljave skorjice, odrasli pa cenijo nostalgičen okus, ki spominja na mladost.

Priprava flancatov je več kot le kuharska veščina – je priložnost za druženje, pripovedovanje zgodb in prenašanje receptov iz roda v rod. Ko se hiša napolni s sladkim vonjem po ocvrtem testu in sladkorju, je jasno, da je tradicija še vedno živa.