Kako fotografirati strele je vprašanje, na katerega poznajo odgovore le najbolj izurjeni fotografi. Poglejmo nekaj nasvetov, kako lahko fotografirate nevihto in pojave, ki nastajajo ob njej.

Kako fotografirati nevihto?

Za fotografiranje nevihte je včasih potrebno malo več predznanja. Včasih niti ne zgolj fotografskega, ampak tudi vremenskega. Zelo veliko je namreč odvisno od tega, kdaj nevihta bo, iz katere smeri prihaja in kako se bo razvijala.

Kdaj nastanejo najboljše fotografije?

Najboljše fotografije strel nastanejo v nočnem času, še najbolje, če nevihta pride tik po sončnem zahodu. Če boste fotografirali s fotoaparatom ali mobilnim telefonom (več o posameznih tehnikah v nadaljevanju), ima takšno fotografiranje več skupnih značilnosti.

  1. Kdaj pride nevihta? Iz katere smeri? Preverjajte radarsko sliko (ARSO, Windy, Blitzortung in ostali spletni servisi)
  2. Najdite pravo lokacijo, predvsem pa poskrbite za svojo varnost! Za fotografijo so privlačne vzpetine ali hribi, ki imajo dober razgled proti smeri, iz katere prihaja nevihta.
  3. Potrpežljivost je zelo pomembna. Ni nujno, da vam bo fotografija uspela iz prve. Zagotovo pa boste po več ponovitvah že pravi mojster fotografiranja neviht.

Kako fotografirati s fotoaparatom?

Če fotografirate nevihto z DSLR fotoaparatom (ali katerim drugim), je najpomebnejše, da je fotoaparat na stativu ali na fiksni površini brez možnosti prevrnitve. Za dobro fotografijo bo potrebno, da uporabite ročne načine fotografiranja – še najbolje M način, kjer sami določate čas odprtja zaslonke in globinsko ostrino ter ISO občutljivost senzorja.

Najboljše nastavitve

Najboljše nastavitve so odvisne od bližine in intenzivnosti nevihte. Za prve poizkuse priporočamo ISO med 400 in 800, čas osvetlitve med 4 in 10 sekund (lahko tudi več, ob tem se bo podaljšal tudi čas shranjevanja fotografije) ter globinsko ostrino od f/7.1 naprej (do nekje f/11 ali največ f/13).

Kako fotografirati s telefonom?

Nevihto lahko fotografirate tudi z mobilnim telefonom. Tudi pri tej obliki fotografiranja je pomembno, da telefon postavite na stativ ali podobno nepremično mesto. Uporabite PRO možnost fotografiranja (v fotoaparatu poiščite način PROFESIONALNO in se igrajte z ISO osvetlivijo ter časom zaklopa. Na mobilnih telefonih je najdaljša osvelitev 10 sekund, zato bo potrebno nekaj več treniranja.

POMEMBNO: Pri fotoaparatu in mobilnem telefonu izberite vsaj 2-sekundni odštevalnik časa in ročno nastavljanje ostritve (fokus) objektiva ali leče na mobilnem telefonu.