Na hribu Gaj, ki se dviga nad obmorskim mestom Primošten, stoji kip Gospe od Loreta. Veličasten kip, ki meri kar 17 metrov v višino, je hitro postal ena izmed najbolj prepoznavnih znamenitosti v regiji ter pomemben duhovni in kulturni simbol.

Kip Gospe od Loreta

Postavitev kipa Gospe od Loreta je bila zaključena leta 2017, kot poklon zavetnici mesta Primošten. Kip je izdelan iz brona in pozlačenih elementov, kar mu daje poseben sijaj, še posebej ob sončnih zahodih, ko se v zlatu lesketa nad Jadranskim morjem. Pobudnik tega projekta je bil župnik don Juraj Šižgorić, ki je želel s tem kipom poudariti pomen vere in zaščite za prebivalce Primoštena in vse obiskovalce.

Poklon zavetnici mesta Primošten

Kip je hitro postal priljubljena romarska destinacija. Verniki iz celotne Hrvaške in tujine prihajajo sem, da bi se poklonili in poiskali duhovno tolažbo. Poleg verskega pomena pa kip privablja tudi številne turiste, ki jih navdušujejo čudoviti panoramski razgledi, ki se razprostirajo z vrha hriba Gaj. Razgled vključuje ne le Primošten in njegovo slikovito obalo, temveč tudi širše področje Dalmacije, vse do Kornatskih otokov.

Ozadje zgodbe

Zgodba o Gospe od Loreta ima globoke korenine v krščanski tradiciji. Loreto v Italiji je namreč znan kot dom svetega hišnega svetišča, kjer naj bi angel Gabrijel oznanil Devici Mariji, da bo rodila Jezusa. S tem kipom je Primošten povezan z bogato dediščino krščanske vere in mednarodnim verskim središčem v Loretu.

Simbol skupnosti in enotnosti

Kip Gospe od Loreta je simbol skupnosti in enotnosti. Njegova postavitev je bila mogoča zahvaljujoč prizadevanjem številnih domačinov, ki so sodelovali pri zbiranju sredstev in organizaciji projekta. Danes se ob kipu odvijajo številni verski obredi, kulturni dogodki in različne prireditve, ki še dodatno povezujejo prebivalce in obiskovalce.

Ob obisku kipa Gospe od Loreta v Primoštenu boste zagotovo občutili poseben mir in duhovno moč, ki jo ta kraj izžareva. Kip vas bo navdušil s svojo veličastnostjo in čudovitimi razgledi, ki se odpirajo z njegovega vznožja. To je resnično kraj, kjer se prepletata duhovnost in naravna lepota, ter kraj, ki ga je vredno obiskati.