Gora Mangart s svojimi 2679 metri nadmorske višine velja za enega najvišjih vrhov v Sloveniji in je priljubljena destinacija za ljubitelje gora. Leži na severozahodni meji Slovenije, blizu Italije, in ponuja eno najbolj slikovitih panoram v Julijskih Alpah.

Kako na Mangart?

Dostop do vrha je mogoč po znameniti Mangartski cesti, eni najvišje ležečih cest v Evropi, ki obiskovalce pripelje do izhodišča. Kako se lahko po tej cesti zapeljete s kolesom? Pot je primerna za bolj izkušene kolesarje, še posebej tiste s cestnimi kolesi. Na Mangart se lahko s kolesom odpravite iz Bovca ali Strmeca na Predelu, nekaj kilometrov naprej vas takoj po mostu na Predelu desno spodaj pričaka parkirišče, ki lahko služi kot izhodišče za kolesarski vzpon na Mangart. Cesta na Mangart je sicer odprta v poletnih mesecih, ko sneg skopni.

Pot na Mangart

Če začnete s kolesarjenjem z omenjenega parkirišča, se pot začne strmo vzpenjati. Z gorskim kolesom in širokimi gumami boste za 11.65 kilometrov dolgo pot na vrh potrebovali več kot dve uri. Če je izhodišče vaše poti na 1100 metrih na morjem, boste na vrhu gore napis CILJ ugledali na 2055 metrih nadmorske višine. Hitrejši bo spust navzdol, priporočamo debelejša ogrinjala, zelo povprečen kolesar bo z nekaj vmesnimi postanki in daljšim postankom za razglede na vrhu s potjo gor in dol opravil v slabih treh urah. V poletnih mesecih je na vrh gore kar precej gneče, zato se vam lahko zgodi, da boste imeli ob vzpenjanju na hrib tudi dobro družbo.

Idealen cilj za vse, ki iščejo gorsko avanturo

Mangart je zaradi svoje dostopnosti, izjemnih razgledov in izzivov, ki jih ponuja, idealen cilj za vse, ki iščejo pravo gorsko avanturo.

Oznake: