Sladko dišeče marelice in mehko krompirjevo testo – to je kombinacija, ki je doma v številnih slovenskih kuhinjah. Cmoki iz krompirjevega testa niso samo poslastica za nedeljsko kosilo, temveč tudi nostalgični opomnik na poletja pri babici, dišečo kuhinjo in spretne roke, ki iz skromnih sestavin naredijo razkošje na krožniku. A prav pri tem receptu se skriva skrivnost uspeha – krompirjevo testo, ki je čvrsto, a mehko, dovolj prožno in se ne razkuha.
Cmoki z marelicami so kralji poletne kuhinje
Sledimo lahko preverjenemu receptu, ki se je skozi desetletja ohranil med listi dobro obrabljenih kuharskih knjig. V njem je razloženo, kako iz osnovnih sestavin pripraviti testo, ki se ne le dobro oblikuje, temveč obdrži obliko tudi po kuhanju. In kar je najpomembneje: takšno testo ne potrebuje dodatnih trikov, samo nekaj pozornosti.
Sestavine za osnovno krompirjevo testo
Tradicionalni razmerji, ki vedno uspeta
- 1 kg kuhanega in pretlačenega krompirja
- 10 do 12 dag masla ali margarine
- 1 do 2 jajci
- sol po okusu
- 30 do 40 dag moke (če je mogoče, ostre)
Testo zadostuje za približno 10 do 12 večjih mareličnih cmokov ali več manjših, odvisno od velikosti marelic.
Postopek priprave testa
Prava priprava se začne že pri krompirju
Kuhan krompir še topel olupimo, ga pretlačimo ali zmeljemo na strojček, solimo, dodamo maslo ali margarino in jajca, ter vse skupaj dobro premešamo. Nato krompirjevo maso pustimo, da se popolnoma ohladi.
Šele pred izdelavo vmešamo moko. Testo mešamo le toliko, da se moka enakomerno porazdeli in testo postane prožno. Če ga mesimo predolgo, postane mehko in neobvladljivo. Moka mora imeti čas, da se “skrije” v maso – preveč intenzivno mešanje škodi strukturi.
Kaj vpliva na uspeh krompirjevega testa?
Preveč mehko testo povzroča težave
Če krompirjevo testo predolgo stoji ali če ga preveč mesimo, se razmehča in izgubi strukturo. Takšno testo se v vodi rado razkuha, cmoki se razpadejo, voda postane motna, in celoten trud gre po zlu. Najpogostejša napaka je uporaba vlažnega krompirja, ki vpije preveč tekočine že med kuhanjem.
Izbira prave sorte krompirja
Za krompirjevo testo moramo vedno izbrati kvaliteten beli krompir z višjo vsebnostjo škroba. Rdečkaste sorte ali mladi krompir niso primerni – so preveč vodeni. Krompir je treba skuhati v celem olupku, da ne vpije preveč vode. Po kuhanju ga olupimo in takoj pretlačimo.

Oblikovanje cmokov in pravilno kuhanje
Iz testa oblikujemo cmoke
Na pomokani deski razvaljamo testo na približno centimeter debelo. Razrežemo ga na kvadratke, ki so nekoliko večji od marelic. V vsako marelico lahko damo kocko sladkorja ali mandelj, nato jo zavijemo v testo, zapremo robove in oblikujemo kroglico.
Vrelišče naj bo nežno
Cmoke skuhamo v rahlo osoljenem kropu, vendar jih ne mečemo v močno vrelo vodo. Naj voda le rahlo vre. Čas kuhanja je odvisen od velikosti cmokov, običajno 10 do 15 minut. Ko priplavajo na površje, počakamo še 2–3 minute in jih s penovko poberemo.
Preliv in postrežba
Maslene drobtine ali mleti orehi
Najbolj klasična je zabela iz masla in drobtin, ki jih prepražimo do zlate barve. Dodamo sladkor in po želji cimet. Marelični cmoki z drobtinami so vrhunec poletne domače kuhinje. Namesto drobtin lahko uporabimo tudi mlete lešnike, orehe ali celo mak.
Nasveti za naprednejše pripravljalce
Kako izboljšati strukturo testa
Če želimo bolj čvrsto testo, del krompirja zamenjamo z ostro moko že pred ohlajanjem. Lahko uporabimo tudi polovico kuhane in pretlačene mase, v katero dodamo malo surovega nastrganega in osoljenega krompirja. Ta različica daje bolj elastično in oblikovno obstojno testo, še posebej primerno za cmoke, ki bodo stali nekaj časa, preden jih skuhamo.
Uporaba ostankov testa
Ne zavrzite, izkoristite
Če vam ostane nekaj krompirjevega testa, ga lahko oblikujete v svaljke, rogljičke ali ploščate kolačke. Ocvrti v ponvi postanejo hitro pripravljena priloga ali celo sladica. V testo lahko zavijete tudi hrenovko ali sadje in vse skupaj ocvrete.
Recept: marelični cmoki po tradicionalnem receptu
Sestavine:
- 1 kg kuhanega krompirja
- 10 dag masla
- 1 jajce
- sol
- 35 dag ostre moke
- 10 zrelih marelic
- 10 kock sladkorja
- maslo in drobtine za posip
Postopek:
- Krompir skuhamo, olupimo in še topel pretlačimo.
- Dodamo sol, maslo in jajce ter dobro premešamo.
- Pustimo, da se masa ohladi.
- Vmešamo moko in oblikujemo testo.
- Testo razvaljamo in razdelimo na kvadratke.
- V vsako marelico damo kocko sladkorja in jo zavijemo v testo.
- Oblikujemo kroglice in jih kuhamo v rahlo vreli slani vodi 10–15 minut.
- Medtem na maslu prepražimo drobtine do zlato rjave barve.
- S kuhane cmoke odcedimo, povaljamo v drobtinah in postrežemo tople.
Zakaj se ta recept prenaša iz roda v rod
Vsaka slovenska kuhinja ima svojo verzijo mareličnih cmokov, a prav v tem receptu se skriva zlato pravilo ravnovesja. Pravilna količina masla, točen postopek priprave in jasno navodilo, kdaj dodati moko, so podlaga za vsako nadgradnjo. Takšno testo ni samo za marelice – uporabimo ga lahko tudi za slive, breskve ali celo slane različice z mesnimi nadevi.
In nenazadnje – okus popolnega krompirjevega testa ni le stvar sestavin. Je rezultat natančnosti, potrpežljivosti in želje po tem, da bi nekaj preprostega naredili zares dobro. Prav zato ima ta recept domač pridih in status brezčasne klasike.