Združenje bank Slovenije opozarja uporabnike, da so zabeležili znaten porast napadov na mobilne naprave, ki ciljajo na zlorabo mobilnih bančnih aplikacij. Napadalci s pomočjo zlonamerne programske opreme poskušajo izvesti nepooblaščene finančne transakcije, ki vključujejo prenos sredstev na tuje bančne račune in nadaljnje prenakazilo v kripto menjalnice.

Zlonamerna programska oprema

Pogosto izrabljene ranljivosti vključujejo zlonamerne aplikacije, dostopne v trgovini Google Play, kot sta “Phone Cleaner – File Explorer” in “PDF Reader: File Manager”. Kljub temu, da so napadi trenutno osredotočeni predvsem na Android naprave, tudi uporabniki iOS niso povsem varni.

Zaščitni ukrepi:

  • Redno posodabljajte svoje mobilne naprave in uporabljajte protivirusne programe.
  • Bodite previdni pri nameščanju programske opreme, tudi iz zaupanja vrednih virov.
  • Omejite dostop do vašega telefona, saj nekatere aplikacije lahko brez vašega vedenja pridobijo obsežne pravice.
  • Za iOS uporabnike: aktivirajte filtriranje sporočil od neznanih pošiljateljev in po potrebi onemogočite iMessage.

Kaj storiti, če je vaš telefon že okužen?

  • Android uporabniki: Zaženite telefon v varnem načinu in odstranite zlonamerno aplikacijo.
  • Če prejmete sumljivo iMessage sporočilo, ga ne odpirajte ali odgovarjajte nanj, temveč uporabite funkcijo “Report spam and delete”.

Posodabljajte programsko opremo – aplikacije

V današnjem digitalno povezanem svetu, kjer so kibernetski napadi vse pogostejši in naprednejši, je proaktivna zaščita vaših naprav nujna. Z rednim posodabljanjem programske opreme, previdnostjo pri nameščanju novih aplikacij in budnostjo pri prejemanju sporočil lahko preprečite dostop nepridipravov do vaših finančnih sredstev in osebnih informacij. Ključnega pomena bo, da vsi prispevamo k vzpostavitvi močne kulture kibernetske varnosti in da se na potencialne grožnje odzivamo hitro in učinkovito.

Oznake: