Pelješki kanal je med otokom Korčulo in polotokom Pelješcem. Kanal je eden izmed najbolj priljubljenih krajev za windsurfing v Evropi. Leži med otokom Korčula na jugu in polotokom Pelješac na severu ter se razteza v dolžini približno 18 kilometrov. Širina kanala se giblje med enim in dvema kilometroma, kar ustvarja idealne pogoje za različne vodne športe.

V kanalu je več manjših otočkov

Badija, Planjak in Vrnik

V Pelješkem kanalu je več manjših otočkov, ki dodatno popestrijo krajino in ustvarjajo naravne ovire ter zatočišča za jadralce. Najpomembnejši med njimi so otočki Badija, Planjak in Vrnik, ki so priljubljeni med ljubitelji narave in morja. Ti otočki niso le naravni biseri, temveč tudi pomembni zaradi svoje zgodovinske in kulturne dediščine.

Maestral – kralj kanala

Ena izmed ključnih značilnosti Pelješkega kanala je veter, ki piha skoraj skozi vse leto. Najmočnejši veter, znan kot maestral, piha v poletnih mesecih, običajno od junija do septembra. Maestral je termični veter, ki piha iz severozahodne smeri in nastane zaradi temperaturnih razlik med morjem in kopnim. Ta veter se običajno začne dvigovati pozno dopoldne in doseže vrhunec v zgodnjih popoldanskih urah, kar zagotavlja odlične pogoje za windsurfing. Hitrosti vetra lahko dosežejo od 15 do 25 vozlov, kar je idealno za izkušene windsurfarje in začetnike.

Zakaj je kanal tako priljubljen med windsurfarji?

Pelješki kanal je priljubljen med windsurfarji iz več razlogov. Prvič, stalni in zanesljivi vetrovi, kot je maestral, zagotavljajo odlične pogoje za jadranje na deski. Poleg tega je kanal dovolj širok, da omogoča varno jadranje, hkrati pa je dovolj ozek, da veter ostane močan in stabilen. Kanal ponuja tudi zaščito pred močnimi valovi odprtega morja, kar pomeni, da so razmere na vodi običajno bolj mirne in predvidljive, kar je idealno za windsurfing.

Naravna lepota

Drug pomemben razlog za priljubljenost Pelješkega kanala je njegova naravna lepota. Okoliški hribi in otočki ustvarjajo slikovito kuliso, medtem ko kristalno čisto morje privablja ljubitelje narave in vodnih športov. Poleg windsurfinga je kanal primeren tudi za kajakaštvo, jadranje in potapljanje, kar pomeni, da je destinacija privlačna za širok spekter turistov.

Kako s trajektom na polotok Pelješac?

Kam za prvomajske počitnice? Pelješac je prava izbira!

Korčula je domovina vina Pošip

Korčula, Viganj in Orebić

V bližini kanala se nahajajo tudi številna slikovita mesteca in vasi, kot so Korčula, Viganj in Orebić, ki ponujajo bogato kulturno dediščino, odlične kulinarične izkušnje in gostoljubje lokalnega prebivalstva. To pomeni, da obiskovalci lahko poleg vodnih športov uživajo tudi v raziskovanju zgodovinskih znamenitosti, okušanju lokalnih specialitet in sprostitvi ob obali.

Skupno gledano je Pelješki kanal zaradi svojih naravnih pogojev, stalnih vetrov in slikovite okolice ena izmed najboljših destinacij za windsurfing v Evropi. Zaradi tega privablja športnike in ljubitelje narave iz celega sveta, ki želijo izkusiti edinstveno kombinacijo adrenalina, naravne lepote in kulturne dediščine.