Topli dnevi pogosto zahtevajo drugačen pristop k kuhanju. Jedi morajo biti lahke, hitro pripravljene in takšne, ki jih lahko postrežemo hladne ali ohlajene. Ena takšnih rešitev je bučkina rolada, napolnjena s skuto in papriko, ki ne navduši le s svojim videzom, temveč tudi s hranilno sestavo.
Recept, ki združuje svežino, lahkotnost in praktičnost
Recept je preprost, rezultat pa profesionalen. Rolada je odlična izbira za malico, lažje kosilo, piknik ali večerjo ob kozarcu hladne limonade. Pripraviš jo lahko vnaprej in jo hraniš v hladilniku, kar je še posebej praktično v poletnih mesecih.

Zakaj je bučka tako hvaležna sestavina?
Nevtralen okus in vsestranskost v kuhinji
Bučka sodi med tiste poletne pridelke, ki jih pogosto pridelamo preveč, zato vsak nov recept pride prav. Njen blag okus omogoča različne kombinacije, od slanih do sladkih jedi, pri tej roladi pa ima tudi strukturno vlogo – zadrži maso skupaj in jo naredi mehko ter prožno.
Bučke so polne vode, zato jih je pred uporabo treba naribati, soliti in ožeti. Ta postopek prepreči, da bi bila rolada razmočena ali preveč vlažna.
Kaj vsebuje rolada iz bučk in skute?
Sestavine, ki jih običajno že imamo doma
Za testo potrebujemo:
- približno 600 g naribanih bučk
- 1 žličico soli
- 2 jajci
- malo popra
- 70 g gladke moke
- 60 g trdega sira (npr. gauda)
Za nadev:
- 300 g skute ali posnega sira
- 1/2 rdeče paprike (rog)
- ščepec soli
- (po želji še šunka, kuhana jajca, rukola ali sir)
Gre za preprosto razporeditev sestavin – najprej spečemo biskvitno osnovo iz bučk, jo ohladimo, nato namažemo nadev in zvijemo. Hladimo, režemo in postrežemo.
Postopek priprave po korakih
Od naribane bučke do popolne rolade
Priprava bučk
Bučke naribamo, posolimo in pustimo počivati 10 minut. Nato jih ožamemo skozi čisto krpo, da odstranimo čim več vode. S tem preprečimo, da bi se rolada med peko razmočila.
Mešanje mase za rolado
V ožete bučke dodamo jajci, poper in moko. Na koncu vmešamo še nariban sir, ki bo prispeval k boljši strukturi in dodatnemu okusu. Zmes razporedimo po papirju za peko (največ 40 × 30 cm) in pečemo 25–30 minut pri 180 °C.
Hlajenje in priprava na nadev
Takoj po peki papir previdno odstranimo in rolado zavijemo v rahlo vlažno kuhinjsko krpo. Tako jo ohladimo in obenem oblikujemo. Idealno je, da počiva vsaj uro ali dve, še bolje čez noč.
Priprava nadeva
Skuto zmešamo s soljo in drobno sesekljano papriko. Lahko dodamo tudi drobno narezano šunko, naribano kuhano jajce ali svežo rukolo. Nadev enakomerno namažemo po ohlajeni osnovi in previdno zvijemo v rolado.
Serviranje
Rolado narežemo na približno 1,5 cm debele rezine. Postrežemo kot hladno predjed, lahkotno večerjo ali kot del narezka na poletni mizi. Odlična je tudi naslednji dan, saj se okusi še razvijejo.
Hranilne vrednosti in zakaj jo imajo radi tudi športniki
Beljakovine, vlaknine in malo ogljikovih hidratov
V eni roladi (cca 6 porcij) najdemo približno:
- 960 kcal skupno
- 81,5 g beljakovin
- 33 g maščob
- 86,4 g ogljikovih hidratov
Jed je bogata z beljakovinami, a hkrati lahkotna, saj ne vsebuje veliko maščob. Primerna je za tiste, ki sledijo uravnoteženi prehrani, športnike ali ljudi, ki iščejo obroke z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.
Ideje za različice in serviranje
Z malo domišljije lahko rolado preoblikuješ
Bučkina rolada je odlična osnova za eksperimentiranje:
- Z nadevom iz tune in kapre za sredozemski pridih
- Z namazom iz skute in hrena za bolj pikantno verzijo
- Z avokadovim namazom in kuhanim jajcem za brunch
- Z veganskim sirom in zelišči za brezmesno verzijo
Na servirni krožnik dodamo nekaj sveže rukole, paradižnikov in balzamičnega kisa. S tem ne dobimo le okusa, ampak tudi videz, ki navduši.