Srđ je vzpetina, ki se ponosno dviga 412 metrov nad čudovitim mestom Dubrovnik na jugu Hrvaške. Strateška točka ponuja enega najboljših panoramskih pogledov na Dubrovnik, njegove stene, staro mestno jedro in širše Jadransko morje. Zaradi svoje izjemne lege je Srđ skozi zgodovino igral pomembno vlogo v obrambi mesta, še posebej med obleganjem Dubrovnika v začetku 1990-ih let.

S kolesom na Srđ

Danes je Srđ priljubljena turistična destinacija, dostopna z avtom, peš ali z vzpenjačo, ki obiskovalce popelje na vrh v manj kot štirih minutah. Na vrhu vzpetine stoji utrdba Imperial, ki je bila zgrajena v času Napoleonove vladavine v 19. stoletju. Utrdba danes služi kot muzej vojne zgodovine Dubrovnika, kjer so na ogled eksponati in informativne table, ki obiskovalcem približajo dramatične dogodke iz nedavne preteklosti.

Kako s kolesom na Srđ?

Če ste v Dubrovnik in imate svoje kolo, lahko nad Dubrovnik tudi prikolesarite. Z glavne ceste med Dubrovnikom in Cavtatom boste zavili levo v hrib in bo slabe pol ure vzpenjanja po kar strmi cesti boste na vrhu. Če ste z gorskim kolesom, se lahko spustite na kolesu ali ob njem po romarski pešpoti, sicer pa se lahko vrnete po isti poti, po kateri ste prišli v hrib.

Pogled seže vse do Pelješca

Obisk Srđa ponuja ne le zgodovinsko izkušnjo, ampak tudi priložnost za uživanje v naravi. Območje okoli vrha je prepleteno s pohodniškimi potmi, ki nudijo čudovite priložnosti za sprehode in fotografiranje spektakularnih razgledov. Na vrhu se nahaja tudi restavracija, kjer lahko obiskovalci okusijo lokalne specialitete, medtem ko se razgledujejo po panorami, ki sega od Elafitskih otokov do Pelješca.

Destinacija za izlet

Srđ je zaradi svoje dostopnosti, zgodovinskega pomena in naravnih lepot idealna destinacija za izlet, kjer se zgodovina prepleta z naravo, ponuja pa tudi edinstven pogled na eno najlepših mest na svetu.

Skrite pohodniške poti

Za pustolovce in ljubitelje narave, Srđ ponuja več kot samo muzejsko izkušnjo in čudovite razglede. Pohodniške poti, ki vodijo po in okoli vzpetine, so priljubljene med pohodniki, ki želijo raziskati bogato sredozemsko floro in favno tega območja. Med hojo lahko naletite na različne rastlinske vrste, ki so značilne za Dalmacijo, in uživate v miru, ki ga prekinjajo le zvoki narave.