Slovensko mladinsko gledališče, eno od svetovno najbolj prepoznavnih slovenskih kulturnih znamenitosti, še naprej utrjuje svoj položaj na mednarodnem odru s svojim letnim Showcase dogodkom, ki privablja gledališke profesionalce in študente s celega sveta.

Foto: Črt Piksi

Showcase 2024: Povezovanje kultur in umetnosti

Od 7. do 10. marca je Slovensko mladinsko gledališče predstavilo pet svojih uspešnih projektov, ki vključujejo Krize v režiji Žige Divjaka, Angele v Ameriki v režiji Nine Rajić Kranjac, Spolna vzgoja II v režiji Tjaše Črnigoj, Argonavte v režiji Michała Borczucha in Strah in beda Tretjega rajha v režiji Sebastijana Horvata. Ta izbor uprizoritev je bila namenjen ne samo mednarodnim gledališkim profesionalcem, ampak tudi študentom gledališča in umetnosti z različnih koncev sveta.

Mednarodna udeležba: Od Avstrije do Turčije

Slovensko mladinsko gledališče je letos gostilo 28 selektorjev, kritikov in teatrologov iz različnih držav, vključno z Avstrijo, Veliko Britanijo, Poljsko, Madžarsko, Makedonijo in mnogimi drugimi, ki so z velikim zanimanjem in navdušenjem spremljali predstavljeni program. Prav tako je bilo v mentorstvu Simone Semenič 21 študentov iz prestižnih gledaliških akademij in umetniških šol po vsem svetu, ki so imeli priložnost spoznati delovanje in vpliv Slovenskega mladinskega gledališča na slovensko in mednarodno gledališko sceno.

Odzivi gostov: Navdih in zahvala

Gostje so svoje vtise delili z izjemno pozitivnimi komentarji, poudarjali so svobodo, energijo in umetniško vznemirljivost uprizoritev. Beata Barda iz Umetniškega centra TRAFO, Sebastian Huber iz Burgtheaterja in drugi so izrazili svoje navdušenje nad svežimi vpogledi in možnostjo izmenjave izkušenj v navdihujočem okolju.

Podpora in vizija za prihodnost

Zahvaljujoč podpori Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, Slovensko mladinsko gledališče nadaljuje s svojo vizijo predstavljanja progresivnega in mednarodno relevantnega prostora za sodobno gledališče. Ta uspeh ne potrjuje samo vloge gledališča kot ključnega akterja v svetu kulture, temveč tudi prispeva k širjenju slovenske umetnosti in kulture na mednarodni ravni. Slovensko mladinsko gledališče ostaja zavezano svojemu poslanstvu raziskovanja, inovacij in politične angažiranosti, s čimer utrjuje Slovenijo kot pomembno kulturno in umetniško destinacijo na svetovnem zemljevidu.

Oznake: