Smoking Cactus je petčlanska indie rock skupina iz Gorenjske, ki jo sestavljajo Jan Čurin (glavni vokal, ritem kitara), Tadej Pernuš (lead kitara), Urban Leskovar (bas), Aleš Kozelj (bobni) in Žan Kelih (klaviature). Fantje so v zadnjih sedmih letih prehodili dolgo in razgibano glasbeno pot.

Njihova zgodba se je začela leta 2017 na plaži v Llorret de Maru, kjer sta Jan in Tadej, ob sončnem zahodu in oblaki v rožnatih ter vijoličnih odtenkih, dobila idejo o ustanovitvi skupine. V tem romantičnem vzdušju se je rodila prva zasedba, ki se je z vso mladostno zagnanostjo podala na glasbeno pot, polno izzivov in priložnosti za zorenje.

Prva skladba Busted

Prvo skladbo skupine “Busted” je navdahnila srednješolska drama, ki se je spontano oblikovala v udaren “diss track”. Komad, prežet s prvini surf rocka in post-punka, pripoveduje zgodbo o srednješolskem paru, ki se ne konča srečno. Pesem obravnava neuspešno najstniško ljubezen, ki je navdihnila prvi avtorski komad skupine.

Pripravljajo album

Po letih napornega dela je Smoking Cactus na obzorju svojega prvega 14-komadnega albuma z naslovom “Warm Winters with Rockabilly Mermaids”. Skupina se je odločila, da bo večino albuma posnela in zmiksala kar sama, v duhu neodvisne glasbene produkcije. Bobne je posnel Alen Fekonja, medtem ko je zvočne valove kitar in bas kitare dokončno oblikoval master Boštjan Košir. Prvi singel iz prihajajočega albuma, “Busted”, že nakazuje glasbeni slog in energijo, ki ju lahko pričakujemo na celotnem albumu, čeprav datum izida ostaja skrivnost.

Člani so nastopali z različnimi glasbenimi skupinami

Kljub številnim izzivom, vključno z menjavami članov in kreativnimi krizami, so Smoking Cactus vztrajali. Njihove bodice so rasle naprej in zasedba se je vedno znova sestavila, da bi dosegla cilje, ki so si jih zadali ob nastanku skupine. V tem času so nastopali z različnimi znanimi imeni, kot so Koala Voice, Niet, Plateau in Elvis Jackson, vendar so se morali soočiti tudi z obdobji mirovanja in osebnih kriz.

Smoking Cactus nadaljujejo svojo glasbeno pot, neomajno usmerjeni proti cilju, ki se je oblikoval že tistega večera na plaži v Lloret de Maru. Z njihovo neizmerno predanostjo in ustvarjalno energijo bodo zagotovo še naprej osvajali srca ljubiteljev indie rock glasbe.

Oznake: