Med jesenskimi sadeži, ki s svojo barvo in sladkostjo napolnijo vrtove, je kaki eden najlepših. Njegova oranžna barva sredi novembra osvetli še tako meglen dan in prinese občutek topline, ko se listje že poslavlja. Čeprav se zdi, da gre za nezahtevno sadje, ki dozori kar samo od sebe, izkušeni sadjarji dobro vedo, da pri kakijih potrpežljivost šteje dvojno. Ne le pri zorenju, temveč tudi pri obiranju.
Odbiranje (postopno rezanje plodov z drevesa glede na njihovo zrelost) je eden ključnih korakov, če želimo okusne, zdrave in lepo obarvane sadeže. V Sloveniji, kjer kaki dozoreva od oktobra do decembra, lahko že majhna razlika v temperaturi ali vlagi močno vpliva na kakovost plodov. Zato je pomembno, da jih ne obiramo vseh naenkrat, ampak jih izbiramo postopoma.
Kaj pomeni odbiranje kakijev?
Naravni ritem zorenja
Kaki ne dozori vseh plodov hkrati. Na enem drevesu lahko najdemo sadeže, ki so popolnoma mehki, druge še čvrste in tretje, ki bodo potrebovali še teden ali dva sonca. To je posledica neenakomerne izpostavljenosti svetlobi, vetru in vlagi.
Odbiranje pomeni, da najprej režemo tiste plodove, ki so že zreli ali skoraj zreli, medtem ko druge pustimo na drevesu, da jih narava še malo obdeluje. S tem omogočimo, da vsak kaki razvije svojo polno aromo in sladkost, ne da bi tvegali, da prezori ali zgnije.
Tisti, ki sadeže trgajo prehitro, hitro opazijo razliko – kaki, ki je bil še trd, pogosto nikoli ne doseže mehke, kremaste strukture, značilne za popolnoma zrel plod. Na drugi strani pa tisti, ki plodove pustijo predolgo, tvegajo pokanje in propad.
Zakaj ne smemo obirati vseh naenkrat?
Če z drevesa odstranimo vse plodove hkrati, prekinemo naravni proces zorenja. Kaki, ki je bil še čvrst, izgubi stik z drevesom, kjer se dogaja zadnji del zorenja – pretvorba taninov, zaradi katerih je sadež trpek, v sladkorje. Zato taki plodovi pogosto ostanejo grenki ali se pokvarijo, še preden postanejo užitni.
Odbiranje omogoča, da drevo postopno sprošča energijo v tiste sadeže, ki so še na njem. To pomeni, da bodo zadnji obrani kakiji pogosto najslajši in najlepše obarvani.

Kako prepoznati pravi trenutek za odbiranje
Barva kot prvi znak
Najzanesljivejši pokazatelj zrelosti je barva. Kaki, ki je še zelenkast ali rumenkast, potrebuje več časa. Ko začne dobivati enakomerno oranžen odtenek, je znak, da se v notranjosti že dogajajo spremembe.
Plod, ki ima intenzivno oranžno barvo in se rahlo upogiba pod prsti, je pripravljen za rezanje. Takšne plodove je najbolje pobrati, še preden postanejo popolnoma mehki, saj bodo dozorili do popolnosti v zaboju ali na toplem mestu v hiši.
Steblo in pecelj kot opazovalca
Poglejte pecelj. Če se začne rahlo sušiti in odvaja od lesa, je sadež pripravljen. Pri trdnih sortah, kot je Fuyu, pecelj ostane zelen, sadež pa se pobira nekoliko prej. Pri mehkih sortah, kot je Hachiya, pa pecelj potemni in rahlo popusti.
Rezanje plodov z nekaj milimetri peclja prepreči poškodbe in podaljša obstojnost sadežev.
Oblika in tekstura
Plod, ki je rahlo sploščen in ima napeto, sijočo kožo, je skoraj zrel. Če pa se začne površina mehčati in se pojavi rahel lesk, je čas za odbiranje. V mokrih jesenskih dneh je bolje pobrati prej, da se izognemo gnitju.
Prednosti postopnega odbiranja
Boljši okus in aroma
Vsak plod, ki ostane na drevesu dlje, razvije več sladkorjev. To pomeni, da odbiranje zagotavlja razlike v okusu – od blago sladkega do skoraj medenega. Če obiramo vse hkrati, se ta naravna raznolikost izgubi.
Zorenje na soncu daje kakiju več aromatičnih spojin, zato plodovi z višjih, sončnih vej pogosto prekosijo tiste iz sence. Postopno odbiranje omogoča, da vsakega poberemo v optimalnem trenutku.
Manj pokanja in odpadanja
Težki plodovi, ki predolgo visijo, začnejo pokati, še posebej po dežju. Ko vlaga prodre skozi lupino, se sladkorji spremenijo v kislino in plod hitro propade. Če redno odstranjujemo zrele sadeže, drevo razbremenimo in zmanjšamo možnost, da bi izgubili preostale.
Odbiranje tako deluje kot naravna zaščita – ohranja plodove zdrave in omogoča daljše obdobje pobiranja, pogosto tudi do mesec dni.
Daljše obdobje uživanja
Postopno pobiranje pomeni, da lahko sveže kakije uživamo več tednov. Vsak teden režemo nekaj sadežev, ki jih pustimo, da dozorijo v hiši. Tako imamo ves november in december vedno sveže sadje, ne da bi bilo treba vse shraniti naenkrat.
To je še posebej uporabno za tiste, ki kakije sušijo ali predelujejo v marmelade, saj se lahko delo porazdeli skozi daljše obdobje.
Najboljši način za shranjevanje odbitih kakijev
Dozorevanje v notranjosti
Kaki, ki je bil odrezan rahlo pred zrelostjo, lahko v nekaj dneh popolnoma dozori. Dovolj je, da ga položimo v plitvo košaro na sobno temperaturo. Plodovi se zmehčajo, ko se tanini razgradijo, kar lahko pospešimo z jabolkom ali banano v bližini, saj oddajata etilen – plin, ki spodbuja zorenje.
Če želimo, da ostanejo trdni, jih shranimo v hladilniku pri okoli 5 °C. Tako lahko brez težav zdržijo tudi dva tedna.
Sušenje in predelava
Zrele plodove lahko narežemo in posušimo v sušilniku ali na mreži na toplem, zračnem mestu. Suhi kaki postane sladka, žvečljiva poslastica, ki ohrani vitaminsko bogastvo.
Za marmelade in pireje izberemo najbolj mehke sadeže, saj imajo najvišjo vsebnost sladkorja in najnežnejšo teksturo.
Vloga podnebja in lege pri zorenju
Sonce in veter naredita razliko
Drevesa, ki rastejo na sončnih legah, pridelajo bolj enakomerno obarvane plodove. V senčnih sadovnjakih ali na severnih legah se zorenje pogosto zavleče, zato je odbiranje še pomembnejše.
V vetrovnih krajih se zgodi, da del sadežev odpade pred zrelostjo. V takih primerih je priporočljivo redno spremljati spremembe barve in čvrstosti, da plodove poberemo pravočasno.
Mikroklima na domačem vrtu
Tudi na manjših vrtovih lahko mikroklima vpliva na zorenje. Plodovi na južni strani drevesa dozorevajo hitreje kot tisti v senci hiše ali ograje. Zato je priporočljivo obirati po delih – najprej tisto stran, ki se najbolj sonči, nato preostanek.

Odbiranje kot del nege drevesa
Drevo potrebuje ravnovesje
Z odbiranjem ne skrbimo le za plodove, ampak tudi za drevo. Kaki je občutljivo drevo, ki porablja veliko energije za razvoj sadežev. Če mu s postopnim odbiranjem razbremenimo veje, ohrani več moči za zorenje preostalih.
Preobremenjena veja se lahko zlomi, še posebej v mokrih dneh, ko se sadeži napojijo vode. Z rednim rezanjem plodov preprečimo poškodbe in ohranimo lepo obliko krošnje.
Izkušnje iz slovenskih sadovnjakov
Sadjarji iz Goriških Brd in Istre pravijo, da je razlika med obiranjem in odbiranjem opazna že pri prvem okusu. Kaki, ki je dozorel postopoma, ima bolj svilnato teksturo in bolj izrazito aromo. Tudi vsebnost sladkorja je višja, kar potrjujejo meritve refraktometrov.
Odbiranje torej ni le priporočilo, ampak sadjarska praksa, ki ohranja kakovost pridelka in ugled sorte.
Zakaj potrpežljivost prinese najboljši okus?
Dozorel kaki je rezultat ravnovesja med naravo in človekom. Nezahtevno drevo, ki poleti z zelenimi listi ne obeta nič posebnega, jeseni razkrije svojo lepoto. Toda prav zadnji meseci pred zimo so odločilni – kako ga obiramo, določa, kakšen bo okus.
Prehiter poseg v naravni proces vzame sadežu tisti del zorenja, ki ga ne more nadomestiti nobena sobna temperatura. Prepozen pa ga prikrajša za obstojnost.
Odbiranje zahteva opazovanje, potrpežljivost in spoštovanje naravnega ritma. To je tisti del sadjarstva, kjer delo opravlja tudi oko, ne le roka.
Kdor si vzame čas in pusti, da narava narekuje tempo, bo nagrajen z okusom, ki ga ne ponudi nobena trgovina. S toplim, polnim in pristnim.
