Brokoli
Brokoli je še en razlog, zakaj imamo radi jesen – zdaj je njegova sezona, poleg tega pa je ta okusna zelenjava izjemno zdrava. Bogat je z vitamini, minerali in antioksidanti ter je v kulinariki zelo vsestranski, saj ga lahko pripravimo na različne načine.

Preden pa brokoli skuhate in pojeste, ga je treba oprati, in en TikToker je pokazal, zakaj je to tako pomembno. Brokoli je potopil v vodo (vode naj bo toliko, da pokrije cvetove), ga pustil nekaj minut, nato pa ga vzel iz vode. Čeprav voda ni bila videti umazana, je s kamero približal in jasno so bile vidne drobne žuželke, ki so plavale v vodi. Eden izmed načinov, kako preverite, ali so v brokoliju žuželke, je tudi ta, da brokoli rahlo stresete nad bel papir – če z njega padejo majhne črne pikice, je to znak, da ga morate oprati.
O katerih žuželkah govorimo?
Lahko ga napadejo insekti, kot so listne uši, gosenice diamantnega molja, bolhači in tripsi. Ti insekti običajno živijo na spodnji strani listov in znotraj cvetov brokolija, zato jih je težko opaziti. Čeprav niso prav okusni, niso škodljivi za človekovo zdravje.
Vendar pa se strinjamo, da ni privlačno jesti brokolija z dodatkom teh nezaželenih gostov, zato ga pred jedjo obvezno operite.
Kako oprati brokoli?
Najprej brokoli držite z glavo navzdol in ga sperite pod tokom hladne vode. Pazite, da voda doseže vse dele brokolija, nato ga posušite in razrežite na cvetove, da zagotovite, da ste vse dele dobro očistili.
Brokoli lahko tudi namočite v posodo s hladno vodo, ki ji dodate žličko soli in dve žlici belega vinskega kisa. Pustite ga tako 20 minut, kar bo povzročilo, da se vsi insekti ločijo od cvetov. Nato ga dobro pretresite in osušite, preden se lotite kuhanja.