Kaki je starodaven sadež, ki izvira iz vzhodne Azije, predvsem Kitajske, Japonske in Koreje. Oranžno-rdeč sadež je poznan tudi pod imenom “zlato jabolko” ali “kitajska breskev”, saj že tisočletja velja za simbol dobrega zdravja, dolgega življenja in sreče. Spada v družino ebenovk (Ebenaceae), njegov znanstveni naziv pa je Diospyros kaki. Njegovo sladko, mehko meso je cenjeno v kulinariki, zlasti zaradi visoke vsebnosti vitaminov A, C in vlaknin.

Vrste kakijev
Poznamo dve glavni vrsti kakija: trpek kaki (Diospyros kaki var. Hachiya) in nestrpen kaki (Diospyros kaki var. Fuyu). Trpek kaki ima značilno podolgovato obliko in je močno trpek, dokler ni popolnoma zrel in mehek. Nestrpen kaki pa je okroglega ali ploščatega videza in je užiten, ko je še trd, brez neprijetne trpkosti. Poleg teh dveh sort obstajajo tudi manjše, lokalne sorte, ki so priljubljene v različnih delih sveta.
Kdaj zori?
Kaki zori v pozni jeseni, običajno od konca oktobra do novembra. Čas zorenja je odvisen od podnebja in sorte. Na splošno velja, da so trši sadeži, ki jih lahko uživamo, ko so še nekoliko trdi, primerni za obiranje prej kot trpke sorte, ki jih moramo pustiti na drevesu ali jih dozorevati po obiranju. Trpki plodovi postanejo užitni šele, ko njihova tekstura postane mehka in kremasta, kar pomeni, da je vsa trpkost izginila.
Sezona obiranja
Sezona obiranja je običajno jesenska, v Sloveniji se začne konec oktobra in traja do začetka decembra ter je ena zadnjih sadnih vrst, ki dozori v letu, kar ga naredi posebno priljubljenega v hladnejših mesecih, ko je sezona drugih sadnih vrst že mimo.
Sadeže lahko po obiranju shranjujemo v hladilniku, kjer zdržijo več tednov. Pri tem zorenju sadeži postanejo bolj sladki in mehki, kar je še posebej pomembno za trpek sadež, ki potrebuje čas, da izgubi svojo trpkost in razvije poln okus. Kaki je vsestranski sadež, ki ga lahko uživamo svežega, v sadnih solatah, kot posladek ali pa ga uporabimo v pecivih in marmeladah.
NAMIG: Zorenje kakijev boste pospešili, če jih boste zaprli v vrečko skupaj z jabolkami ali bananami.