Goriški jazz rockerji Kavastura so s koncertom v sosednjem Štarancanu odprli 15. edicijo čezmejnega glasbenega festivala Live Musiche di Sconfine, ki ga organizira italijansko društvo DobiaLab Research Area Group.

Live Musiche di Sconfine

Festival Live Musiche di Sconfine, ki združuje nadebudne talente, glasbene zanesenjake ter druge akterje na področju kulture iz Goriške in Furlanije – Julijske krajine, letos poteka že petnajstič. Osrednje poslanstvo festivala je spodbujati čezmejno glasbeno izmenjavo, še posebej pomembno v luči prihajajoče evropske prestolnice kulture GO!2025. Festival s pomočjo univerzalnega jezika glasbe stremi k preseganju kulturnih, družbenih in drugih razlik med sosednjima narodoma ter spodbuja raznolikost in medsebojno razumevanje. Poleg koncertov različnih glasbenih zvrsti festival vključuje tudi delavnice, didžejevske dogodke, vizualno umetnost, video projekcije in ples.

Za generacije od 14. do 35. leta starosti

Člani upravnega odbora društva DobiaLab poudarjajo, da želijo s programom nagovoriti predvsem generacije od 14. do 35. leta starosti ter zadovoljiti njihov glasbeni okus, hkrati pa ohranjati duh eksperimentiranja in željo po inovacijah v glasbeni in kulturni ponudbi.

Prva etapa festivala se je začela v petek, 3. maja, ob 18. uri v Štarancanu, kjer bodo nastopili goriški jazz rock mojstri Kavastura. V sklopu otvoritvenega večera bo potekal tudi predstavitveni koncert delavnice Watta e gli Oltrebeats, ki jo vodi basist Walter »Wattabass« Sguazzin skupaj s člani društva Thiel.

Druga etapa festivala je potekala v soboto, 4. maja, ob 17. uri na kmetiji Azienda Agricola Giuseppe Maggiori v Colloredu di Monte Albano, kjer bo nastopil sodobni jazz duo Sonica Parresia. Po koncertu bo sledil didžejevski program med vinogradi z ekipo Dobryda, obogaten z degustacijo lokalnih vin.

V Sloveniji in Italiji

Festivalski dogodki se bodo v naslednjih tednih odvijali tudi v italijanskem Zagraju ter v Novi Gorici in Tolminu. Več informacij o programu in nastopajočih je na voljo na spletni strani društva DobiaLab. Čezmejni festival Live Musiche di Sconfine podpirajo institucije Giovani FVG, dežela Furlanija – Julijska krajina, fundacija Carigo in občina Štarancan.