Na poletni solsticij, v četrtek, 20. junija, bodo s simpozijem o enem najstarejših filozofskih besedil, Śvetāśvatara Upaniṣada, odprli letošnji Festival Sanje na Krasu. Dogodek bo zaznamoval začetek sanjajočih kraških dni, ki bodo letos še posebej posebni.

Festival Sanje

Vsako leto je festival drugačen, saj nobenega živega trenutka ni mogoče ponoviti. Prav v tem je čar in neponovljivost življenja. Festival Sanje na Krasu slavi ta unikatnost, saj prinaša trenutke srečevanja, druženja in poglobljenega razmišljanja.

Na začetku je bila beseda. In beseda je bila pri bogu. In beseda je bila bog. Kateri bog, katera božanstva so izrekla prvo besedo? Kdaj in kako se je vse začelo? Ta temeljna vprašanja so še posebej pomembna v današnjem času, ko človekov um poskuša ukleniti izpraznjena govorica tehnološkega napredka, medtem ko nad vse bolj odtujenimi, osamljenimi telesi hrumijo vojaška letala in droni, ki sejejo strah.

Zato bo na začetku festivala skozi simpozij, ki bo temeljil na vedskih svetih spisih Śvetāśvatara Upaniṣada, stekel pretok misli vse do korenin. Neposredno, tako kot si nasledniki vedske tradicije postavljajo temeljna vprašanja bivanja. Vprašanja o skrivnosti življenja, ki se porajajo vsakemu mislečemu bitju v vseh kulturah in obdobjih človekovega obstoja.

O čem bo tekla beseda?

Odgovori na ta vprašanja se ne razkrivajo le skozi mišljenje, temveč tudi skozi literaturo, poezijo in glasbo. Vse troje se bo z mislijo in občutenjem prelivalo skozi festivalske dneve in večere. V prelepem objemu vrta Pr Nanetovih, v senci stare murve, se bodo ob zajtrkih odvijali pogovori o knjigah, prebiranje izbranih odlomkov in deljenje izkušenj. Večeri pa bodo zaznamovani z zvoki poezije in glasbe – pravijo, da so v poeziji vsi odgovori na naša bivanjska vprašanja. Ali pa so morda v muziki, ki bo zvenela v noč.

Drznemo si reči, da je ključ do odgovorov v povezanosti vsega. V tej povezanosti se skriva ključ, ki odpira vrata vesoljne duše.

Oznake: