Poletna sezona se približuje in Baška, eno izmed najlepših mest na otoku Krk, je pripravljena sprejeti obiskovalce s svojo čarobno mešanico zgodovine, naravnih lepot in kulturnih doživetij. Če načrtujete obisk tega očarljivega kraja, vam predstavljamo pet predlogov, kaj vsekakor morate videti.

Baška na otoku Krku

Vela Plaža – Baška

Ena glavnih atrakcij kraja je brez dvoma Vela plaža. Ta 1800 metrov dolga prodnata plaža s kristalno čistim morjem je pravi raj za ljubitelje sonca in vode. Modra zastava, ki plapola nad plažo, zagotavlja visoko kakovost vode in urejenost. Tukaj lahko uživate v plavanju, sončenju ali različnih vodnih športih, kot so vožnja s kajakom, windsurfing in potapljanje.

Bašćanska Plošča

Za ljubitelje zgodovine je obisk Bašćanske plošče obvezen. Ta najstarejši znani zapis v glagolici iz 11. stoletja je izjemnega kulturnega pomena za Hrvaško. Najdete ga v cerkvi sv. Lucije v bližnjem Jurandvoru. Odkritje te plošče je pomenilo prelomnico v razumevanju hrvaške pisne zgodovine, zato je obisk cerkve prava potovanje v preteklost.

Pohodniška pot na Obzovo

Baška ni le destinacija za ljubitelje morja, ampak tudi za navdušene pohodnike. Pot na vrh Obzova, najvišji vrh otoka Krk, ponuja osupljive razglede na okoliško pokrajino. Pot je primerna za vse starostne skupine in ponuja številne možnosti za raziskovanje narave ter opazovanje bogatega rastlinja in živalstva.

Akvarij

Akvarij Baška je odličen kraj za obisk z družino. Ponuja bogato zbirko morskih organizmov iz Jadranskega morja, vključno z različnimi vrstami rib, rakov in mehkužcev. Akvarij je izobraževalno središče, kjer se lahko obiskovalci naučijo več o morskem ekosistemu in pomembnosti ohranjanja morskega okolja.

Kulturne prireditve in festivali

Mesto je znano tudi po živahnem kulturnem dogajanju. V poletnih mesecih mesto gosti številne prireditve, kot so glasbeni koncerti, folklorne predstave in umetniške razstave. Med bolj znanimi dogodki je Baška Summer Music Festival, ki privablja glasbenike in obiskovalce z vsega sveta ter ustvarja posebno vzdušje v mestu.

    Baška je kraj, kjer se srečata naravna lepota in bogata zgodovina, kar ustvarja nepozabno doživetje za vsakogar. Ljubitelji plaž, zgodovinskih znamenitosti, narave ali kulture boste v kraju Baška našli za vsak okus.