Hramba banan
Večina nas na oddelku za sadje in zelenjavo najprej poseže po bananah, ki jih imamo skozi celo leto v posodi za sadje. Pogosto pa se zgodi, da moramo z njimi ravnati hitro, saj se njihova rumena lupina po nekaj dneh začne temniti. Čeprav lahko tudi temne banane uporabimo na več načinov, najpogosteje za sladice, zakaj tega ne bi preprečili?
Kako ohraniti banane čim dlje rumene?
Koristen trik je zavijanje peclja banane, oziroma njenega koreninskega dela. Pecelj lahko zavijete s plastično ali aluminijasto folijo, pri čemer je pomembno, da ga dobro pritisnete. Na ta način boste preprečili sproščanje etilena, plina, ki spodbuja zorenje in propadanje sadja.
Banane naravno sproščajo ta plin, še posebej iz predela peclja (kjer so banane med seboj povezane). Ko je ta del zavit, se sproščanje etilena upočasni. Tako sadeži zorijo počasneje in manj gnijejo.
Koristni nasveti za shranjevanje doma
Za najboljše rezultate sledite tem korakom:
- Zavijte pecelj
Čvrsto ovijte folijo okoli peclja, da zmanjšate sproščanje etilena. - Ločite banane
Če želite bananam še dodatno podaljšati obstojnost, jih ločite in zavijte vsak konec posebej. - Shranjujte na hladnem
Če so banane že zrele, jih postavite v hladilnik. Lupina se bo morda nekoliko potemnila, vendar bo notranjost ostala dlje časa sveža.