Aronija, pogosto imenovana tudi črni dragulj narave, je ena najmočnejših superživil. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov, vitaminov in mineralov je izjemno priljubljena pri tistih, ki iščejo naravno podporo zdravju. Njene majhne črne jagode imajo rahlo trpek okus, zaradi česar marmelada iz aronije ni le sladek namaz za kruh, temveč tudi odličen dodatek k mesnim jedem, kot so govedina, divjačina in perutnina.

Aronija, marmelada, recept
Aronija, marmelada, recept

Zakaj je aronija tako posebna?

Aronija je znana po svoji izjemni hranilni vrednosti. Vsebuje veliko vitamina C, kalija, železa in vlaknin, poleg tega pa je ena najbogatejših naravnih virov antocianinov – močnih antioksidantov, ki pomagajo pri zaščiti telesa pred prostimi radikali. Njena naravna trpkost jo naredi edinstveno, saj se odlično ujema z različnimi sestavinami, od sladkih sladic do bogatih mesnih jedi.

Recept za marmelado iz aronije

Sestavine:

  • 2 kg zamrznjenih aronij
  • 1,2 kg sladkorja (po okusu lahko zmanjšate količino)
  • 2 limoni (sok)
  • 1 dl vode
  • Po želji: ščepec cimeta ali vanilije za dodaten okus

Postopek priprave:

Odtajanje aronij
Zamrznjene aronije pustite na sobni temperaturi, da se popolnoma odtalijo. To lahko storite čez noč ali jih nežno pogrejete na nizkem ognju skupaj z 1 dl vode.

Kuhanje jagod
Odtaljene aronije stresite v večji lonec in jih kuhajte na srednjem ognju, dokler se ne zmehčajo. Po potrebi jih rahlo pretlačite z vilicami ali tlačilko za krompir, da sprostite več soka.

Dodajanje sladkorja in limoninega soka
Ko aronije začnejo vreti, dodajte sladkor in sveže iztisnjen limonin sok. Limonin sok pomaga pri ohranjanju lepe barve marmelade ter deluje kot naravni konzervans. Po želji dodajte ščepec cimeta ali vanilije za dodaten okus.

Zmanjševanje in zgoščevanje
Mešanico kuhajte približno 30–40 minut na zmernem ognju, občasno premešajte. Marmelada bo postopoma postajala gostejša. Če želite popolnoma gladko teksturo, lahko mešanico zmiksate s paličnim mešalnikom.

Testiranje gostote
Kapljico marmelade nanesite na hladen krožnik. Če se po nekaj sekundah ne razlije, je marmelada pripravljena.

Polnjenje v kozarce
Še vročo marmelado previdno prelijte v sterilizirane kozarce. Kozarce tesno zaprite, jih obrnite na glavo in pustite, da se ohladijo.

Recept za marmelado iz aronije
Recept za marmelado iz aronije
Kako narediti marmelado iz aronije
Kako narediti marmelado iz aronije
Vlaganje kozarcev, marmelada, aronija
Vlaganje kozarcev, marmelada

Kako uporabiti marmelado iz aronije?

Marmelada iz aronije je vsestranska in jo lahko uporabljate na različne načine.

Kot dodatek k mesu: Njena rahla trpkost in sladkost se odlično ujame s pečeno ali dušeno govedino, divjačino ali račko. Poskusite jo kot prilogo k siru in mesnim narezkom za vrhunsko gurmansko izkušnjo.

V sladicah: Dodajte jo v jogurt, palačinke, torte ali piškote.

Za zajtrk: Namažite jo na sveže pečen kruh, rogljičke ali uporabite kot nadev za ovsene kosmiče.

Zdrav dodatek vaši prehrani

Domača marmelada iz aronije je zdrav dodatek vaši prehrani. Z enostavno pripravo in vrsto možnosti za uporabo boste zagotovo navdušili svoje brbončice in goste. Aronija bo postala nepogrešljiv del vaše kuhinje – od zajtrka do večerje. Preizkusite ta recept in odkrijte, kako edinstven okus aronije lahko obogati vaše jedi.

Oznake: