Po uspešni premieri uprizoritve Slovenja šteje v režiji nemškega tandema Sebastian Nübling in Jackie Poloni je čas, da spet prestopimo meje naše »majhnosti« in se tokrat ustvarjalci Slovenskega mladinega gledališča predstavijo nemškemu in italijanskemu občinstvu. Med 14. in 16. aprilom bodo s predstavo Spolna vzgoja II: Borba v režiji Tjaše Črnigoj gostovali v prestižnem gledališču Hebbel am Ufer (HAU) v Berlinu.

Foto: Nada Žgank

Borba

Borba je peti in zadnji del predavanj-performansov, ki nam skozi biografiji Vide Tomšič, partizanke in pomembne jugoslovanske političarke, ter dr. Franca Novaka – Luke, partizana, znanega ginekologa in drugega moža Vide Tomšič, oriše povojni čas oblikovanja idej o temeljnih človekovih pravicah, o načrtovanju družine, spolne vzgoje, kontracepcije in abortusa.

Nagrada na Tednu slovenske drame

Niz petih predavanj-performansov Spolna vzgoja II (Diagnoza, Consentire, Zmožnost, Igre, Borba) v režiji Tjaše Črnigoj je na pravkar končanem 54. Tednu slovenske drame v Kranju prejel nagrado po izboru občinstva in posebno nagrado TSD po presoji žirije za inovativen performativni pristop k občutljivi tematiki. Predstava, ki je nastala v v koprodukciji Nove pošte (Mladinsko in Maska) in Mesta žensk, bo znova na sporedu 31. maja v prostorih Nove pošte, 8. junija pa v tekmovalnem programu Borštnikovega srečanja v Mariboru. V času retradicionalizacije družbe in krepitve konservativnih politik po vsej Evropi se Mladinsko kot kolektiv pridružuje kampanji za varen in dostopen splav za vse ženske v Evropi »Moj glas, moja izbira«, ki jo koordinira Inštitut 8. marec.

Oznake: