Kam za prvomajske počitnice? V tokratnem zapisu vam predlagamo Split v Dalmaciji. Split je drugo največje mesto na Hrvaškem in se v zadnjih letih uveljavlja kot idealna destinacija za prvomajske počitnice.

Prvomajske počitnice v Splitu

S svojo zanimivo obalo, bogato zgodovino in živahnim mediteranskim vzdušjem, Split ponuja veliko možnosti za raziskovanje in uživanje. Od Dioklecijanove palače, ki je pod UNESCO zaščito, do modernih kavarn in trgovin, Split združuje starodavno z novim na povsem edinstven način.

Raziskovanje Splita

V središču mesta vas bo očarala Dioklecijanova palača, ogromen rimski kompleks iz 4. stoletja. Med sprehodom po njenih starodavnih ulicah boste našli številne trgovine, restavracije in barih, ki so vklesani v stari kamniti zid. Nedaleč stran se lahko povzpnete na zvonik svetega Duje, ki nudi panoramski pogled na celotno mesto in okoliške otoke.

Bližnji otoki

Iz Splita se lahko z lahkoto odpravite na enodnevne izlete na bližnje otoke, kot so Brač, Hvar in Šolta. Otoki ponujajo čudovite plaže in kristalno čisto vodo, pa tudi številne kulturne in zgodovinske znamenitosti. Na Hvaru, na primer, lahko obiščete starodavno trdnjavo Fortica, na Braču pa se lahko pogledate na znano plažo Zlatni Rat. Na Šolto boste morali s trajektom, Brač in Hvar sta iz Splita dosegljiva s katamaranom.

Naravne lepote

Za ljubitelje narave Split nudi enostaven dostop do narodnega parka Krka pri Skradinu (v smeri proti Šibeniku), kjer lahko občudujete slapove. Druga izbira je park prirode Biokovo (na jug proti Makarski), kjer boste imeli čudovite poglede na Dalmacijo iz visokih gorskih vrhov.

Plaža na Žnjanu

Gurmanske in kulturne poslastice

Split je tudi raj za ljubitelje dobrega vina in odlične hrane. Dalmatinska kuhinja je poznana po svojih morskih specialitetah, svežem oljčnem olju in lokalnih vinih. Ne zamudite priložnosti za večerjo v eni izmed konob, kjer lahko poskusite tradicionalne jedi, kot so peka, gradele ali riba na žaru. Prvomajski čas je tudi odlična priložnost za udeležbo na številnih lokalnih festivalih, ki predstavljajo dalmatinsko kulturo in dediščino.

Za družine

Za družine z otroki Split ponuja veliko parkov, igrišč in varnih plaž, kjer se lahko otroci igrajo, medtem ko starši uživajo v soncu. Poleg tega so mnogi muzeji in galerije prilagojeni družinam, s posebnimi programi, ki mlade obiskovalce učijo o bogati zgodovini in kulturi tega mesta.