S temi 5 kuhinjskimi triki boste zmanjšali bio odpadke in podaljšali svežino sadja

Na prvi pogled so videti kot drobne vsakodnevne nevšečnosti: avokado, ki prehitro potemni. Jagode, ki ovenijo že naslednji dan. Borovnice, ki so vse videti enako – dokler jih ne poskusite. A za temi malenkostmi se skriva več kot le izguba okusa. Gre za zapravljeno hrano, denar in energijo. Dobra novica? Obstajajo preprosti triki, ki vam lahko pomagajo, da vse to preprečite.

Zbrali smo pet izjemno učinkovitih in znanstveno podprtih trikov, ki jih lahko takoj uporabite doma. Vse, kar potrebujete, so voda, papirnata vrečka, nekaj sadja – in dobra volja. Ti nasveti ne le, da rešujejo živila pred smetnjakom, ampak tudi razkrivajo, kako malo je včasih treba, da živimo bolj trajnostno.

Domače jagode za marmelado
Domače jagode za marmelado

Hladna voda lahko reši avokado pred prezgodnjim zorenjem

Zrelost pod nadzorom

Avokado je muhasto sadje. Pretrd danes, že rjav jutri. Če ga ne želite porabiti takoj, ga lahko ohranite svežega z zelo enostavnim postopkom – potopite ga v hladno vodo in ga shranite v hladilniku.

Zakaj voda deluje?

Voda ustvarja fizično oviro pred zrakom. S tem prepreči dostop kisika do avokadove kože in tako upočasni proces oksidacije. Hladna temperatura pa upočasni delovanje encimov, ki povzročajo mehčanje in rjavost. S to metodo lahko zadržite avokado v optimalnem stanju tudi do pet dni.

Nasvet iz prakse

Uporabite čisto stekleno posodo z nepredušnim pokrovom in vsakih nekaj dni zamenjajte vodo. Tako se izognete neprijetnemu vonju.

Kako pospešiti zorenje avokada z banano

Zorenje na ukaz

Imate trd avokado, ki bi ga radi uporabili še isti dan? Pomagajte si z banano. Skupaj ju zaprite v papirnato vrečko, pustite na sobni temperaturi in čez noč boste imeli skoraj zrel plod.

V ozadju – etilen

Banana med zorenjem sprošča plin etilen, ki je naravni rastlinski hormon. Ta signalizira okoliškim plodovom, naj tudi sami začnejo postopek zorenja. Avokado je nanj še posebej občutljiv.

Papirnata vrečka, ne plastična

Papir omogoča pretok zraka, hkrati pa zadrži dovolj etilena okoli plodov. Plastična vrečka ustvari vlago, ki lahko pospeši gnitje.

Zakaj nekateri nasveti za borovnice dejansko delujejo

Preprost test za sladkobo

Borovnice imajo pogosto podoben videz, a njihov okus se lahko močno razlikuje. Nekatere so sladke, druge kisle. Obstaja enostaven trik, kako jih ločiti – dajte jih v posodo z vodo.

Tiste, ki potonejo, so najboljše

Zrelejše borovnice imajo višjo vsebnost sladkorjev in manj zračnih žepkov, zato bodo potonile. Manj zrele, bolj kisle pa bodo ostale na površju.

Uporabno pred pripravo sladic

Če pripravljate borovničevo pito ali marmelado, uporabite tiste, ki potonejo – zagotovljen bo boljši okus brez dodatnega sladkorja.

Oživitev jagod s pomočjo ledene kopeli

Kaj storiti z ovenelimi jagodami?

Jagode hitro izgubijo čvrstost in barvo. Če niso gnile, jih lahko preprosto oživite z nekaj kockami ledu.

Kako deluje ledena voda?

Jagode so izjemno porozne. Z namakanjem v ledeno vodo za 15–30 minut absorbirajo ravno pravšnjo količino vlage, kar jim povrne čvrstost in svetlečo kožo.

Ne podaljšujte namakanja

Če jih pustite predolgo, bodo premehke ali vodene. Idealna temperatura vode je tik nad lediščem, čas pa ne sme preseči pol ure.

Krompir v klicah
Krompir v klicah

Jabolko med krompirjem – preprost trik proti kaljenju

Kako ohraniti krompir brez kalčkov

Če vam doma pogosto klije krompir, dodajte med gomolje eno jabolko. S tem boste zavrli proces kaljenja za več tednov.

Jabolko kot naravni regulator etilena

Med zorenjem sprošča minimalne količine etilena, ki zavira hormonske procese, ki sprožijo rast poganjkov pri krompirju. Poleg tega pomaga uravnavati vlažnost.

Pomembno – ne uporabite več jabolk

Preveč etilena ima nasproten učinek – pospeši zorenje in razpad. Eno srednje veliko jabolko zadostuje za nekaj kilogramov krompirja.


Najboljši triki se skrivajo v preprostih rešitvah

Namesto da bi hiteli po nove sadeže ali obupali nad tistimi, ki so že na meji uporabnosti, poskusite te male preizkušene rešitve. Ne potrebujejo posebnih pripomočkov ali dragih sestavin – večina je pri roki v vsakem gospodinjstvu.

Takšni triki dokazujejo, da je z malo znanja mogoče zmanjšati količino zavržene hrane, prihraniti denar in vsakdan narediti bolj trajnosten. Poleg tega je prav vsak tak ukrep majhen prispevek k bolj odgovornemu odnosu do hrane – in do planeta.

Morda bi vas zanimalo tudi

Vse za moj dan
Pregled zasebnosti

Spletna stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovimo kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in omogočajo funkcije, kot so prepoznavanje ob ponovnem obisku naše spletne strani ter pomoč naši ekipi pri razumevanju, kateri deli spletne strani so vam najbolj zanimivi in uporabni.