Na slovenski glasbeni sceni se je pojavil nov in vznemirljiv glasbeni projekt Jaka Iskra, ki ga sestavljata pevec in kitarist Jaka Burger ter bobnar in oblikovalec zvoka Igor Iskra. Duo, ki je začel aktivno sodelovati leta 2022, je združil moči po dolgih letih ustvarjanja v različnih zasedbah, kot so Corkscrew, Los Ventilos, Raane, Intimn Frizurn, Joko Ono in Burger in dodatki.

Prva skladba z naslovom Ujet

Njuna glasba predstavlja edinstven kolaž elektronike, rokerskih kitar in melodičnih grunge vokalnih linij. Prva skladba, ki sta jo skupaj ustvarila, nosi naslov “Ujet”. Single zaznamujejo značilni zvočni elementi njunega projekta, medtem ko besedilo melanholično, a zmerno optimistično, raziskuje teme minljivosti in izgube.

“Ujet”: Elektronsko-Rockovska Balada s Čustveno Globino

Pesem “Ujet” se žanrsko giblje med elektro-rock balado in vključuje elemente bluesa, grungea in popa. Ritem elektronskih bobnov in pulzirajočega bas sintetizatorja spremljajo dolgi in atmosferski zvoki klavirja, skozi katerega nežno potuje melanholični Burgerjev glas. Glasbo in besedilo sta ustvarila Burger in Iskra, pri čemer je Igor poskrbel tudi za snemanje in oblikovanje zvoka. Skladbo sta obogatila še kitarist Bor Zakonjšek in pianist Miha Renčelj, medtem ko je za mastering poskrbel Roberto Bulešič iz studia Beartracks.

Jaka Iskra – Ujet

Zasluge za videospot:

Jaka Burger – Vokali
Igor Iskra – Električna kitara, klaviature, midi programiranje
Bor Zakonjšek – Klasična kitara
Miha Renčelj – Klaviature

Produkcija: Igor Iskra
Besedilo: Igor Iskra, Jaka Burger
Glasba: Igor Iskra, Jaka Burger, Bor Zakonjšek, Miha Renčelj
Aranžma: Igor Iskra, Jaka Burger, Bor Zakonjšek, Miha Renčelj

Snemanje in oblikovanje zvoka: Igor Iskra
Zvok posnet in oblikovan v: J7 in 001

Masterizacija zvoka: Roberto Bulešič, Beartracks studio

Videospot kot intimen portret ujetosti

Videospot za skladbo “Ujet” je ustvarila mlada in prodorna ekipa filmskih ustvarjalcev, ki je ustvarila temačen in intimen portret osebe, ujete v času in prostoru. V glavni vlogi hišnika, ki s pomočjo pozabljenih predmetov izživlja svoje skrite fantazije, nastopa Jaka Burger.

Režijo videospota je prevzela Katja Predan, ki se je z direktorjem fotografije Domnom Lušinom podpisala tudi pod montažo in scenarij. Veronika Francesca Štefančič je poskrbela za ostro sliko, kostumografski dvojec Katarine Šavs in Pije Gorišek ter scenografka Iris Čeh in oblikovalka maske Lucija Krajnik pa so s svojimi kreativnimi prispevki močno zaznamovali končni izdelek.

Skupaj ustvarjata novo glasbeno pot

Jaka Iskra je projekt, ki združuje dolgoletne izkušnje in strast do glasbe obeh članov. Z edinstvenim zvokom, ki združuje različne glasbene žanre in čustvene globine, sta Burger in Iskra pripravljena osvojiti srca poslušalcev in pustiti pečat na slovenski glasbeni sceni.

Oznake: