Fogbow, megleni lok ali bela mavrica je redek vremenski pojav, ki se pojavlja, ko sončni žarki osvetlijo majhne vodne kapljice znotraj megle. Za razliko od tradicionalne mavrice, ki nastane ob dežju, fogbow nastaja v pogojih zelo tanke megle ali rahlega oblaka, ki leži blizu tal.

Kako nastane bela mavrica?

Značilnost fogbowa je njegova bela ali zelo bleda barva, ki nastane kot posledica majhnosti vodnih kapljic, manjših od 0,05 mm. Zaradi teh majhnih kapljic pride do šibkejšega loma svetlobe in manjše razpršitve barv, kot pri običajnih mavricah. Tako so barve v fogbowu pogosto precej zamegljene in pretežno bele, čeprav se občasno lahko pojavijo rahli odtenki rdeče ali modre na robu loka.

Kje so najbolj pogosti?

Fogbowi so pogostejši v hladnejših podnebjih, kjer je megla redna pojava, na primer ob obalnih območjih ali na visokih planotah. Opaziti jih je mogoče tudi na polarnih območjih ali visoko v gorah, kjer se pogosto pojavljajo pogoji, ki so potrebni za njihov nastanek.

Kdaj je najboljši čas za opazovanje?

Za opazovanje fogbowa je potrebno imeti sonce za hrbtom in meglo pred seboj. Najboljši čas za opazovanje tega pojava je zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, ko je sonce nizko nad obzorjem. Fogbow prinaša čaroben prizor in je za mnoge priložnost za ustvarjanje osupljivih fotografij. Zaradi svoje nežnosti in eterealne lepote je fogbow eden tistih naravnih pojavov, ki jih je vredno iskati in občudovati.

Oznake: