Zamašeno uho je pogost problem, ki lahko povzroči neprijeten občutek pritiska, zmanjšano sposobnost sluha in celo bolečino. Na srečo obstajajo različni načini za varno in učinkovito čiščenje ušes, ki jih lahko preizkusite doma.

Zamašeno uho
Zamašeno uho

Zamašeno uho

Uporaba tople vode

Eden izmed najbolj preprostih in učinkovitih načinov za odstranjevanje ušesnega masla je uporaba tople vode. Vzemite brizgo ali poseben irrigator za ušesa, napolnjen s toplo (ne vročo) vodo. Nagnete glavo nad umivalnik, tako da je zamašeno uho obrnjeno navzgor. Nežno vbrizgajte vodo v uho, pri tem pa bodite previdni, da ne uporabite preveč pritiska. Pustite, da voda teče iz ušesa skupaj z ušesnim maslom. Ta metoda je nežna in učinkovita za večino ljudi.

Olivno olje ali otroško olje

Olivno olje ali otroško olje lahko pomagata zmehčati ušesno maslo, kar omogoča njegovo lažje odstranjevanje. Segrejte nekaj kapljic olja, da bo prijetno toplo, nato pa s kapalko nanesite nekaj kapljic v zamašeno uho. Lezite na stran, z zamašenim ušesom obrnjenim navzgor, in pustite olje delovati 5-10 minut. Nato obrnite glavo, da olje in zmehčano ušesno maslo iztečeta iz ušesa. Postopek ponovite po potrebi.

Ne uporabljajte ostrih predmetov!

Vedno je pomembno, da pri čiščenju ušes ravnate previdno. Ne uporabljajte ostrih predmetov, kot so vatirane palčke, saj lahko potisnete ušesno maslo globlje v uho ali poškodujete bobnič. Če imate resne težave z zamašenimi ušesi ali če metode čiščenja doma ne pomagajo, se posvetujte z zdravnikom ali specialistom za ušesa, nos in grlo (ORL). Strokovnjak lahko varno odstrani ušesno maslo in prepreči morebitne zaplete.