Pred šestimi leti sta Bojan Brecelj in Barbara Vodopivec izpeljala projekt “Semena palestinske prihodnosti/The Seeds of Palestinian Future”. Iz tega projekta je letos v založbi Sanje vzklila knjiga “Palestinske sanje“, ki prihaja v čas, ki je še bolj nasilen, tragičen in negotov.

Knjige Palestinske sanje
Knjige Palestinske sanje

Palestinske sanje

Projekt “Semena palestinskih sanj” (2018), v katerem sta kot slovenska partnerja sodelovala Društvo Humanitas in Zavod Proja, je naslavljal mlade na Zahodnem bregu Palestine. Spraševali so jih o željah za življenje in o tem, kaj jim pomeni Palestina. S pomočjo samoportretne fotografije in kratkih intervjujev jim je projekt dal glas, še posebej njihovim doživetjem in izražanju osebne ter kolektivne identitete. Ko mladi ljudje govorijo o lastnih življenjih, hkrati govorijo o Palestini. Ko opisujejo svoj dom, opisujejo tudi svojo domovino. V njihovih zgodbah Palestina ni nekaj abstraktnega, temveč nekaj, kar doživljajo in izkušajo v vsakdanjem življenju. To pomeni, da je nemogoče ločiti osebne sanje od želja in upov za prihodnost Palestine.

Bojan Brecelj in Barbara Vodopivec

Knjiga “Palestinske sanje” je delo pobudnika Bojana Breclja, urednice Barbare Vodopivec ter devetindevetdesetih mladih Palestink in Palestincev. Slednji so knjigo soustvarili s samoportreti in razmišljanji o prihodnosti. Nasmejani obrazi, polni upanja, želja in sanj. Kako živijo danes, šest let pozneje? Kaj pomeni za njihove sanje stopnjevano nasilje? Ne moremo jih vprašati, lahko pa si vtisnemo v spomin njihove mlade obraze in prisluhnemo njihovim mislim.

Knjiga je dokument in hkrati mnogo več kot to – je pričevanje o tem, da si ljudje povsod po svetu želimo ustvarjati, ljubiti, graditi skupnost in živeti v miru in slogi. A tistim, ki so si vzeli pravico upravljati ta svet, ni mar za ljudi, za življenje. Ubijajo jih in njihove domove spreminjajo v ruševine.

“Za svobodno Palestino”

»V času, ko v Gazi poteka genocid, ko je Izrael pobil že na tisoče Palestink in Palestincev, večinoma žensk in otrok, je še toliko bolj pomembno, da se zavedamo, da se za vsako številko skriva edinstven človek: človek s svojim imenom, svojimi idejami, željami in sanjami. Ta knjiga, ki je bila sicer narejena na koloniziranem in okupiranem Zahodnem bregu in ne v Gazi, jasno ponazarja, da ima vsak Palestinec in Palestinka svoje življenje, svoje želje in sanje, ki se prepletajo s kolektivno željo po svobodi in bojem zanjo, z željo po koncu izraelske kolonizacije in apartheida. Upamo, da bo to kmalu postala resničnost. Za svobodno Palestino,« je ob izidu knjige zapisala Barbara Vodopivec.

Oznake: