Helikopter AgustaWestland AW169 je sodoben večnamenski helikopter, ki ga uporablja tudi slovenska policija. Zasnovan je bil za širok spekter nalog, kar vključuje nadzor, iskanje in reševanje, medicinske evakuacije ter prevoze pomembnih oseb. Njegova tehnologija in zmogljivosti omogočajo učinkovito in hitro posredovanje v različnih situacijah, kar ga naredi ključnega za varnostne in reševalne operacije.

Srednje velik helikopter

AW169 je srednje velik helikopter, ki ga poganjata dva motorja Pratt & Whitney Canada PW210A. Motorji zagotavljajo visoko zmogljivost in zanesljivost, kar je bistveno za operacije v zahtevnih pogojih. Helikopter doseže hitrost do 306 km/h in ima dolet do 820 kilometrov, kar omogoča hiter dostop do oddaljenih območij.

Ena izmed ključnih prednosti AW169 je njegova prilagodljivost. Kabina helikopterja je prostorna in modularna, kar omogoča hitro preureditev glede na specifične potrebe misije. V primeru reševalnih akcij se lahko namesti medicinska oprema, medtem ko se za prevoze oseb lahko prilagodi za večjo udobnost potnikov.

Zakaj jih uporablja slovenska policija?

Slovenska policija uporablja AW169 predvsem za nadzor meje, iskanje pogrešanih oseb in reševalne operacije v težko dostopnih območjih. V zadnjih letih je helikopter postal nepogrešljiv del policijskih operacij, saj omogoča hiter in učinkovit odziv na različne incidente. Zaradi svoje zmogljivosti in tehnologije je AW169 posebej učinkovit pri nočnih operacijah in v slabih vremenskih razmerah, kar dodatno povečuje varnost in uspešnost posredovanja.

Opremljen je z najsodobnejšo tehnologijo

Helikopter je opremljen z najsodobnejšo tehnologijo, vključno z naprednim avtopilotom, integriranim navigacijskim sistemom in sodobnimi komunikacijskimi napravami. Funkcije omogočajo natančno in učinkovito izvajanje misij ter izboljšujejo varnost posadke in potnikov.

Okolju prijazen helikopter

AW169 je tudi okolju prijazen helikopter, saj so motorji zasnovani tako, da zmanjšujejo emisije in porabo goriva, kar je pomembno za slovensko policijo, ki se zaveda svoje odgovornosti do okolja in si prizadeva za trajnostno delovanje.

Nepogrešljiv v floti

Uporaba helikopterja AW169 v slovenski policiji predstavlja visokotehnološki pristop k varovanju in reševanju. Njegova zanesljivost, prilagodljivost in napredna tehnologija omogočajo učinkovito izvajanje nalog, kar prispeva k večji varnosti in zaščiti prebivalcev Slovenije. AW169 je tako postal nepogrešljivo orodje v floti slovenske policije, ki z njim uspešno izpolnjuje svoje poslanstvo varovanja javnega reda in miru.

Slovenska policija uporablja tri helikopterje AW169 – zadnji z registrsko oznako S5-HPL je v Sloveniji v uporabi od februarja 2024.