Ko se približuje pustni čas, postanejo miške ena najbolj priljubljenih sladic, ki jih pripravimo doma. Puhaste, zlato rjave ocvrte dobrote nas razveselijo s svojo mehkobo in bogatim okusom. Na Primorskem jih pravijo fritole, v Dalmaciji pa fritule.

Puhaste – jogurtove in fritule brez jogurta
Miške so čarobne v svoji preprostosti, saj jih lahko pripravimo na različne načine – z jogurtom, skuto, kislo smetano ali celo brez jogurta. V nadaljevanju predstavljamo recept, nekaj idej za njihove različice in nasvete za popolno pripravo.
Najboljši recept:
Sestavine:
- 250 g gladke moke
- 2 jajci
- 200 ml jogurta (za puhaste jogurtove miške)
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlicčka vaniljevega sladkorja
- žička pecilnega praška
- ščep soli
- olje za cvrtje
- sladkor v prahu za posip
Postopek:
- V večji posodi zmešajte jajca, sladkor in vaniljev sladkor, dokler masa ne postane penasta.
- Dodajte jogurt, moko, pecilni prašek in ščep soli. Mešajte, dokler ne dobite gladkega testa.
- Olje segrejte na približno 175 °C. Z dvema žlicama oblikujte kupčke testa in jih previdno dajte v vroče olje.
- Testo ocvrite na obeh straneh, dokler ne postane zlato rjave barve.
- Ocvrte odcedite na papirnatih brisačah in jih posujte s sladkorjem v prahu.
Miške bodo tako puhaste, da se dobesedno topijo v ustih. Z jogurtom so ena izmed najbolj priljubljenih izbir, saj jogurt poskrbi za mehkobo in rahlo kislost, ki odlično dopolnjuje sladek okus.
Recept s skuto in kislo smetano
Za tiste, ki si želijo nekaj drugačnega, so takšne s skuto ali kislo smetano popolna izbira. Skuta da miškam še več okusa in jih naredi nekoliko bolj hranljive, kisla smetana pa doda posebno kremasto teksturo.
Sestavine za miške s skuto:
- 250 g skute
- 2 jajci
- 3 žlice sladkorja
- 200 g moke
- 1 žlicčka pecilnega praška
- olje za cvrtje
Postopek:
- Skuto, jajca in sladkor zmešajte v gladko zmes.
- Dodajte moko in pecilni prašek ter mešajte, dokler ne dobite testa.
- Testo po žlicah polagajte v segreto olje in cvrite, dokler ne postanejo zlato rjave.
Rezultat so miške s skuto, ki imajo bogatejši okus in so nekoliko bolj sočne kot klasične jogurtove miške.
Pustne miške brez jogurta
Kaj pa, če doma nimate jogurta? Nič zato! Miške brez jogurta so prav tako okusne in puhaste, če uporabite nekaj osnovnih trikov. Namesto jogurta lahko uporabite mleko ali celo mineralno vodo, ki testo lepo rahlja.
Recept – miške brez jogurta:
- 250 g moke
- 2 jajci
- 150 ml mleka ali mineralne vode
- 3 žlice sladkorja
- žlička vaniljevega sladkorja
- 1 žlička pecilnega praška
- olje za cvrtje
Postopek priprave je enak kot pri drugih vrstah mišk. Brez jogurta so nekoliko lažje, a prav tako slastne in čudovito mehke.
Ideje za takšne s čokolado
Če želite svoje goste navdušiti z nečim posebnim, poskusite takšne s čokolado. Lahko jih pripravite z dodatkom kakava v prahu ali stopljene čokolade v testo.
Recept za čokoladne miške:
- 200 g moke
- 50 g kakava v prahu
- 2 jajci
- 200 ml jogurta
- 3 žlice sladkorja
- 1 žlička pecilnega praška
- čokoladni kosmiči ali stopljena čokolada za obogatitev
Postopek:
- Suhe sestavine zmešajte in jih postopoma dodajte jajcem ter jogurtu.
- Testo oblikujte in jih cvrite v olju.
Obljubljamo vam, da bo bodo hit med ljubitelji čokolade, saj so bogate, intenzivne in pravo doživetje za brbončice.
Kako narediti popolne miške?
Priprava mišk je preprosta, a vseeno zahteva nekaj trikov, da bodo res popolne:
Temperatura olja: Olje mora biti dovolj segreto (črka okoli 175 °C), saj bodo v nasprotnem primeru miške vpile preveč olja.
Velikost mišk: Uporabljajte dve žlici, da oblikujete manjše kupčke, saj se miške med cvrtjem povečajo.
Testo ne sme biti pregosto: Preveč gosta zmes vodi do težkih in črnih mišk.
Odvečni sladkor: Mišk med cvrtjem ne sladkajte, saj sladkor na površini hitro zažge.
Sladica je nepogrešljiv del pustnega časa, a so tako univerzalne, da jih lahko pripravljamo skozi vse leto. Pustne miške brez jogurta, jogurtove miške sestre Vendeline ali miške s kislo smetano – vsak najde svoj najljubši recept za miške.
Poskusite tudi vi pripravo mišk in pustite, da njihov okus popestri hladne zimske dni. Če imate raje čokoladne ali bogatejše različice s skuto, pa bodo miške vedno pravi hit v vsaki kuhinji. Zakaj jih ne bi pripravili že danes?