Festival Novomeško poletje se v uvodnih pridevnikih naslanja na pronicljive in edinstvene glasbene izraze nastopajočih, ki si upajo dlje, a obenem ostajajo znotraj svojega miljeja, navdahnjenega s krajem in časom, ki mu pripadajo.

OTVORITEV FESTIVALA Z BOŽO VREĆO SEVDAHOLOGY NA MUZEJSKIH VRTOVIH
Letošnjo edicijo festivala bo na Muzejskih vrtovih otvoril Božo Vrećo, eden slovitejših pevcev sodobnega sevdaha, ki velja kot sinonim za svobodo na Balkanu. Njegova zunanja podoba, ki jo opredeljuje žensko-moška dvojnost, pa odlično dopolnjuje glasbeno in umetniško izraznost.

V petek, 5. julija, ob 21. uri na Muzejskih vrtovih

GENERATOR IN ATWOODOVO PADALO NA FESTIVALU NOVE NOVOMEŠKE GLASBE
Festival nove novomeške glasbe bomo otvorili z glasbeno-umetniškim performansom Atwoodovo padalo, ki se naslanja na Podbevškovo pesniško zbirko Človek z bombami. Nosilca izvedbe, Ambrož Pušnik in Matevž Šega, sta v njej poiskala nove slogovne poti izven konvencionalnega. Še isti večer bo zaokrožila novomeška električno-akustična indukcija Generator, ki bo na festivalu poleg že dobro uležanih skladb, kot so Open mind, Love is the most in Sonce, predstavila tudi nove skladbe iz prihajajočega albuma.

V soboto, 3. avgusta, ob 21. uri na Glavnem trgu v koprodukciji z Novomeškimi poletnimi večeri

JURE LESAR TRIO V PARKU RASTOČE KNJIGE
Drugi festivalski večer bomo v Parku Rastoče knjige preživeli v družbi obalnega nomada, kantavtorja Jureta Lesarja, ki ste ga, če ne v živo, zagotovo že ujeli na radijskih valovih z uspešnicami kot so Drugačen, Mestno kolo, Parfum in Gdč. Blond.

V sredo, 10. julija, ob 20. uri v Parku Rastoče knjige ob Knjižnici Mirana Jarca

CHRIS ECKMAN IN BOŠTJAN NARAT V PARKU RASTOČE KNJIGE
V osvežilno oazo Parka Rastoče knjige vas vabimo na preverjeno harmoničen, kantavtorski večer dvojca Boštjan Narat in Chris Eckman. Boštjan, sicer gonilna sila skupine Katalena, se tokrat predstavlja v glasbenem dialogu s Chrisom Eckmanom, v Ljubljani živečim ameriškim glasbenikom, ki je s skupino The Walkabouts v osemdesetih letih krojil glasbeno sceno Seattlea.

V sredo, 7. avgusta, ob 20. uri v Parku Rastoče knjige pri Knjižnici Mirana Jarca

ORLEKI NA ZAKLJUČKU FESTIVALA NOVOMEŠKO POLETJE
Finale festivala bo prazničen in glasen, saj smo iz srca rudarskih revirjev v naše kraje povabili skupino Orlek, ki letos obeležujejo 35 let! Njihova glasba je izvirna mešanica rock’n’rolla, folka, punka in polke. Razigrana Orlek družina nas bo zapeljala skozi bogato glasbeno zgodovino, kjer ne bodo manjkale že ponarodele: Ko so lipe cvetele, Adijo knapi, Vinska trta, Na kum in mnoge druge.

V soboto, 24. avgusta, ob 20. uri na Muzejskih vrtovih

DARKO RUNDEK TRIO NA NOVOMEŠKIH POLETNIH VEČERIH
Legendarni frontman Haustorja, Darko Rundek, svoje umetniško udejstvovanje skozi leta uresničuje skozi nove kreativne prijeme in sestave. Za njim so številni albumi in uspešnice kot so Ruke, Bi mogoče lahko, Zaman sprašuješ, Šejn, Temni jorgovan, Modro letalo, Ena, Makedo. Z bogato gledališko in glasbeno kariero Darko Rundek v trio postavi prinaša na odre nostalgični občutek, ki bo ostal še dolgo.

V petek, 19. julija, ob 21. uri na Glavnem trgu v koprodukciji z Novomeškimi poletnimi večeri

BOJANA VUNTURIŠEVIĆ IN SMRDEL BROTHERS COLLECTIVE FEAT MARINA MARTENSSON NA MUZEJSKIH VRTOVIH
Na Muzejskih vrtovih bomo v srčiki avgusta gostili eno trenutno najbolj aktualnih srbskih kantavtoric Bojano Vunturišević, ki jo bo spremljal glasbeni kolektiv Smrdel Brothers. Za popolno R&B, funk, hip hop, jazz doživetje se jima bo z izvirno avtorsko glasbo pridružila še izjemna slovensko-švedska izvajalka Marina Mårtensson, sicer stalna članica zasedbe Laibach.

V petek, 16. avgusta, ob 21. uri na Muzejskih vrtovih v koprodukciji s festivalom Jazzinty

NAKUP VSTOPNIC ZA OTVORITEV IN ZAKLJUČEK FESTIVALA
Z izjemo otvoritve, zaključka festivala in koprodukcijskega večera z Jazzinty (16. avgusta) so dogodki za obiskovalce brezplačni, veseli pa bomo prostovoljnih prispevkov na kraju samem.

Oznake: