Nutricionisti: Če želite hitrejši metabolizem, se izogibajte petim vrstam hrane

Ko nas zamika prigrizek, je shramba verjetno eno izmed prvih mest, kjer bomo poiskali različne možnosti hrane. Ali iščemo enostaven prigrizek, žitarice za hiter zajtrk ali večerjo, pogosto posežemo po praktičnih živilih. Na žalost mnoga izmed teh živil, ki jih hranimo na zalogi, niso najboljša izbira za naše zdravje.

Postenje 16:8

Visoko predelana hrana, ki jo hranimo na policah, lahko prispeva k težavam, kot so vnetja, pridobivanje telesne teže in presnovne motnje. Zato je pomembno vedeti, katere hrane se je treba izogibati. Dietetičarke in nutricionistke Destini Moody, Valeria Dolbel, Mary Sabat in Lisa Andrews so opozorile na nekaj možnosti.

Žitarice

Žitarice za zajtrk so pogosto sestavni del jutranje rutine mnogih. Ta priročna in pogosto okusna možnost se zdi kot hiter in okusen način za začetek dneva. Vendar je pomembno premisliti o povezavi med žitaricami za zajtrk in pridobivanjem telesne teže ter drugimi zdravstvenimi težavami, kot so upočasnjen metabolizem in odpornost na inzulin.

    “Žitarice so pogosto zelo bogate s sladkorjem in revne z vlakninami, kar pomeni, da hitro preidejo skozi vaš prebavni sistem. Nasprotno pa vas vlaknine nasitijo, kar pomaga pri nadzoru vnosa hrane in preprečuje pridobivanje teže,” pojasnjuje Moody za SheFinds.

    Piškoti

    Bogati z rafiniranimi sladkorji, nezdravimi maščobami in umetnimi dodatki lahko redno uživanje piškotov prispeva k odpornosti na inzulin, upočasnjenemu metabolizmu in nezaželenemu pridobivanju teže. Po besedah Dolbel “posladki, kot so pite, piškoti in pecivo, sodijo v kategorijo živil, ki najbolj prispevajo k vnosu kalorij zaradi dodanih sladkorjev, a imajo malo ali nič hranilne vrednosti.”

    Sladkarije

    Kljub široki paleti okusov in različic sladkarije povzročajo hitro povišanje ravni sladkorja v krvi, kar vodi do povečane proizvodnje inzulina za uravnavanje ravni glukoze. “Večina sladkarij vsebuje velike količine dodanih sladkorjev, kar lahko povzroči neravnovesje v črevesni mikrobioti,” pravi Sabat.

    Krofi

    Vsi radi uživamo v okusnih krofih. Vendar pa so krofi pogosto ocvrti v nezdravih oljih, kar lahko povzroči zdravstvene težave, kot so vnetja in upočasnjen metabolizem. “Krofi vsebujejo veliko rafiniranih sladkorjev, nezdravih maščob in predelanih sestavin,” pojasnjuje Richards.

    Mafini

    Podobno kot krofi so tudi številni kupljeni mafini polni rafiniranih sladkorjev, predelane moke in nezdravih maščob. “Mislite, da so to mafini, vendar moj um pravi, da so to kolački. Ne glede na to, ali so iz pekarne ali iz škatle, so tradicionalni mafini bogati s kalorijami in maščobami, kar lahko vodi do kopičenja maščobe v predelu trebuha,” zaključuje Andrews.

      Morda bi vas zanimalo tudi

      Vse za moj dan
      Pregled zasebnosti

      Spletna stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovimo kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in omogočajo funkcije, kot so prepoznavanje ob ponovnem obisku naše spletne strani ter pomoč naši ekipi pri razumevanju, kateri deli spletne strani so vam najbolj zanimivi in uporabni.