Brodet z ugorjem je tradicionalna jed obmorskih regij – s svojimi bogatimi okusi in aromami bo popeljal vsakega ljubitelja morskih dobrot v svet pristne mediteranske kuhinje. Gosti ribji golaž, v katerem se prepletajo okusi svežega ugorja, paradižnika, oljčnega olja in izbranih začimb, je simbol enostavnosti priprave in razkošja okusov, ki značilno zaznamujejo obalno kulinariko. Ugodna klima, obilje sonca in ljubezen do morja so skozi stoletja oblikovali recepturo brodeta, ki ga lahko pripravimo za družinsko kosilo ali kot jed pri večerjah s prijatelji.
Sestavine:
- 1 kg ugorja, očiščenega in narezanega na koščke
- 4 stroki česna, drobno nasekljani
- 2 srednje veliki čebuli, nasekljani
- 500 g pelatov iz pločevinke ali svežih paradižnikov, nasekljanih
- 1 dl oljčnega olja
- Sol in sveže mleti črni poper po okusu
- Ščepec rdeče paprike
- Lovorjev list
- Majhen šopek peteršilja, drobno nasekljan
- 2 dl belega vina
- 500 ml ribje osnove ali vode
Postopek:
- Priprava ugorja: Ugorja očistite, odstranite glavo in ga narežite na koščke debeline približno 3 cm.
- Priprava zelenjave: V globoki ponvi ali loncu na srednjem ognju segrejte oljčno olje. Dodajte nasekljano čebulo in pražite, dokler ne postekleni. Dodajte česen in pražite še nekaj minut, da zadiši.
- Dodajanje ugorja: Na praženo zelenjavo položite koščke ugorja. Začinite s soljo, poprom, rdečo papriko in lovorjevim listom. Nežno premešajte, da se začimbe enakomerno porazdelijo.
- Dodajanje tekočine: Prelijte z belim vinom in počakajte, da alkohol izhlapi. Nato dodajte pelate ali nasekljane sveže paradižnike ter prelijte z ribjo osnovo ali vodo, da so sestavine prekrite.
- Kuhanje: Pokrijte in kuhajte na nizki temperaturi približno 45 minut do 1 ure, da se ugor popolnoma skuha in okusi prepojijo. Občasno premešajte, da se sestavine ne primejo na dno.
- Finalizacija: Tik pred koncem kuhanja dodajte nasekljan peteršilj in po potrebi prilagodite začimbe.
- Serviranje: Brodet z ugorjem postrezite vroč, najbolje z domačim, sveže pečenim kruhom ali polento, ki bo odlično vpila okusne sokove.