Recept za najboljše domače kremšnite

Domače kremšnite so slovenska sladica, ki je osvojila srca številnih ljubiteljev kremastih dobrot. Slastna poslastica, ki je že desetletja zaščitni znak Bleda, s svojo lahkotno kremo in hrustljavo zlato plastjo vlečenega testa prinaša pristen okus tradicije. Pripravite jih lahko tudi doma, zato vam predstavljamo recept in zgodbo, ki stoji za to sladico.

Domače blejske kremšnite
Domače blejske kremšnite

Zgodovina blejske kremšnite

Blejske kremšnite so prvič postregli leta 1953 v slaščičarni hotela Park na Bledu. Recept zanje je razvil slaščičarski mojster Ištvan Lukačević, ki je želel ustvariti popolno ravnovesje med rahlo vaniljevo kremo in hrustljavo plastjo listnatega testa. Njegov recept se je hitro uveljavil in postal sinonim za sladke trenutke ob obisku Bleda.

Danes so kremšnite zaščitena specialiteta in pomemben del slovenske kulinarične dediščine. Čeprav jih je najbolje poskusiti ob pogledu na Blejsko jezero, jih lahko z nekaj truda pripravite tudi sami.

Recept za domače blejske kremšnite

Sestavine za 8 porcij

Za listnato testo:

  • 500 g listnatega testa
  • Sladkor v prahu za posip

Za vaniljevo kremo:

  • 1 liter mleka
  • 8 rumenjakov
  • 250 g sladkorja
  • 100 g koruznega škroba (gustin)
  • 2 zavojčka vaniljevega sladkorja
  • 250 ml sladke smetane

Za stepeno smetano:

  • 500 ml sladke smetane
  • 50 g sladkorja v prahu

Postopek priprave

1. Priprava listnatega testa

  1. Listnato testo razdelite na dva enaka dela. Prvi del razvaljajte na velikost pekača (približno 25 x 30 cm) in ga specite v pečici, segreti na 200 °C, dokler ne postane zlato rjave barve. Postopek ponovite z drugim delom testa.
  2. Ko se testo ohladi, eno plast razrežite na enake kvadrate (približno 8 x 8 cm). To bo zgornja plast kremšnit.

2. Priprava vaniljeve kreme

  1. Mleko segrejte v loncu, dokler ne zavre, nato odstavite.
  2. V ločeni posodi stepite rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor, da nastane gladka zmes.
  3. Dodajte koruzni škrob in mešajte, dokler se ne razpusti.
  4. Počasi prilijte vroče mleko, neprestano mešajte, da se zmes ne sesiri.
  5. Vse skupaj vlijte nazaj v lonec in segrevajte na nizkem ognju, dokler se krema ne zgosti. Pazite, da ne zavre!
  6. Ko se krema ohladi, vmešajte stepeno sladko smetano, da postane rahla in puhasta.

3. Priprava smetanove plasti

  1. Sladko smetano stepite skupaj s sladkorjem v prahu, dokler ne dobite čvrstega snega.

4. Sestavljanje kremšnit

  1. Na dno pekača položite prvo plast pečenega testa.
  2. Enakomerno razporedite vaniljevo kremo in jo poravnajte s spatulo.
  3. Na kremo razmažite stepeno smetano.
  4. Na vrh položite rezane kvadrate listnatega testa.
  5. Pekač pokrijte s folijo in postavite v hladilnik za vsaj 4 ure, da se kremšnite strdijo.

5. Postrežba

Kremšnite previdno razrežite po označenih kvadratih zgornje plasti. Pred postrežbo jih posujte s sladkorjem v prahu.

Domače kremšnite

Nasveti za popolne kremšnite

Svežina je ključna. Uporabite sveže sestavine, predvsem jajca in sladko smetano. Hladilnik naj bo vaš zaveznik. Kremšnite morajo biti dobro ohlajene, saj se tako plasti lepo povežejo in kosi ostanejo čvrsti. Enakomerno rezanje je pomembno. Uporabite oster nož, ki ga pred rezanjem segrejete v vroči vodi.

Blejske kremšnite je sladica, ki očara vse generacije

Blejske kremšnite so simbol slovenskega kulinaričnega ponosa, ki združuje tradicijo in okusno preprostost. Priprava doma je lahko čudovita priložnost za ustvarjanje sladkega razvajanja za družino in prijatelje. Poleg tega so kremšnite tudi odlična izbira za posebne priložnosti, kot so rojstni dnevi ali praznične večerje. S tem receptom boste prepričani, da bodo vaše kremšnite okusne in nepozabne.

Morda bi vas zanimalo tudi

Vse za moj dan
Pregled zasebnosti

Spletna stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovimo kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in omogočajo funkcije, kot so prepoznavanje ob ponovnem obisku naše spletne strani ter pomoč naši ekipi pri razumevanju, kateri deli spletne strani so vam najbolj zanimivi in uporabni.