Ko pomislimo na sladice iz kave, nam najprej pride na misel ena izmed najbolj priljubljenih sladic nasploh – tiramisu. Ko enkrat najdete pravi recept, ga boste pripravljali vedno znova, vsi ljubitelji tiramisuja pa vedo, da so za pravi okus te sladice ključne kakovostne sestavine. Ta “pravi” okus nam je še posebej pomemben, zato vedno uporabljamo mascarpone sir in sladko smetano, ki poskrbita za polnost okusa.
Recept za klasični tiramisu
Recept, ki ga vedno uporabljamo – razen ko preizkušamo druge različice, kot so tiramisu z Nutello, mousse, Bailey’s ali čokoladni tiramisu – je recept za klasični tiramisu.
Tukaj so sestavine, ki jih potrebujete za pripravo.
Sestavine
Za kremo:
- rumenjaki
- sladkor v prahu
- mascarpone
- sladko vrhnje
Za sestavljanje:
- piškoti
- kuhana črna kava
- temni rum
- kakav v prahu
Postopek priprave: Zmešajte rumenjake in sladkor, nato jih kuhajte nad soparo, dokler se zmes ne zgosti. Ko se krema ohladi, dodajte mascarpone, na koncu pa še stepeno sladko smetano. Nato skuhajte kavo, in ko se ohladi, ji dodajte rum ter vanjo namočite piškote. Piškote polagajte enega poleg drugega v posodo, jih prekrijte s kremo, ponovite plast piškotov in jih premažite s preostankom kreme. Posujte s kakavom v prahu in ohladite pred serviranjem.
Naredili naj bi ga v mestu Treviso
Tiramisu, danes priljubljena italijanska sladica, naj bi bil prvič narejen v 19. stoletju v pokrajini Benečija. Nekateri viri pravijo, da izvira iz mesta Treviso, kjer naj bi ga ustvarili v restavraciji Le Beccherie. Ime “tiramisu” v prevodu pomeni “dvigni me”, kar namiguje na poživljajoče učinke kave in kakava, ki sta ključni sestavini te kremaste sladice.