Apple v slovenščini! Dva meseca po potrditvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javni rabi slovenščine, ki je v uporabi od 27. aprila 2024, je Apple napovedal nov poslovenjeni operacijski sistem – poslovenil bo uporabniški vmesnik novega mobilnega operacijskega sistema (iOS 18) .

Od septembra 2024

Slovenščina bo tako na voljo na vseh Applovih napravah, ki bodo podpirale iOS 18. Apple iOS 18 bo za splošno javnost dostopen predvidoma septembra 2024. “Na Ministrstvu za kulturo smo prvič po skoraj 20 letih prenovili Zakon o javni rabi slovenščine, ki je zajel tudi sodobne digitalne naprave. V procesu priprave novele zakona smo se v Bruslju srečali tudi s predstavniki družbe Apple in jim predstavili zahteve novega zakona. Na sestanku je ministrica dr. Asta Vrečko poudarila, da podpora slovenščini ne bo več samo želja, temveč zakonska zahteva,” pravijo na ministrstvu.

Apple po slovensko

Družba Apple je prva večja korporacija, ki sledi zahtevi prenovljenega Zakona o javni rabi slovenščine. na ministrstvu pričakujejo, da jim bodo kmalu sledili tudi ostali proizvajalci in bodo tako končno vse naprave spregovorile v slovenskem jeziku.