Hilary Mantel, priznana pisateljica, ki je s svojim izostrenim peresom znova oživila zgodovino, nadaljuje svojo pripoved o Thomasu Cromwellu, eni izmed najbolj intrigantnih figur angleškega dvora 16. stoletja.

Njen drugi roman v trilogiji, “Bring Up the Bodies” (v slovenščini še brez uradnega prevoda), sledi Cromwellovem vzponu in zapletom na kraljevem dvoru po uspešnem prvencu “Wolf Hall”, ki je prav tako prejel prestižno Bookerjevo nagrado.

V “Bring Up the Bodies” se Cromwell, mož skromnega izvora, znajde v vrtincu dvorne politike in osebnih maščevalnih shem. Po kraljičinem spontanem splavu kralj Henrik VIII. izgubi zanimanje za svojo drugo ženo Anne Boleyn in postane očaran nad Jane Seymour. Cromwellova naloga je, da najde dokaze o Anneini nezvestobi, da bi zadovoljil kraljeve želje. Vendar pa Cromwellovi motivi niso zgolj službeni; gnani so tudi z osebnim maščevanjem, ki sega nazaj do padca kardinala Wolseyja.

Največja živeča mojstrica angleške proze

Roman je poln napetih obratov in subtilne psihološke igre, kjer vsak dialog in dejanje pletejo mrežo zavezništev in izdaj, ki zaznamujejo Cromwellovo pot. Mantelova s svojim pisanjem ne le da poustvarja zgodovinski čas, ampak bralcu omogoča, da začuti težo odločitev, ki so oblikovale tok angleške zgodovine.

Hilary Mantel je bila označena kot “največja živeča mojstrica angleške proze” s strani predsednika žirije, ki ji je podelil njeno drugo Bookerjevo nagrado – dosežek, ki ga prej ni uspelo doseči nobeni drugi ženski. Ob tem je njen prispevek k literaturi priznan in cenjen tako med kritiki kot bralci.

Zrcalo in luč

Z nestrpnostjo pričakujemo tudi izid zadnjega dela trilogije, “The Mirror and the Light” (Zrcalo in luč), napovedanega za leto 2025, ki bo zaključil pripoved o enem najvplivnejših mož v britanski zgodovini. Mantelova je s svojo trilogijo ne samo zapisala zgodovino, ampak tudi utrdila svoje mesto v panteonu literarnih velikanov.

Oznake: