Ob posebnih vremenskih priložnostih nastanejo posebni vremenski pojavi. Eden takšnih je sončni halo.

Sončni halo

Kako nastane sončni halo?

Sončni halo je čudovit naravni pojav, ki privablja poglede radovednih opazovalcev in fotografije tega spektakla pogosto krasijo družbena omrežja. Do pojava pride, ko sončna svetloba interagira z ledenimi kristali, prisotnimi v visokih cirrostratus oblakih in ustvari svetleč krog okoli sonca. Nastanek sončnega haloja je odvisen od kombinacije specifičnih atmosferskih pogojev, predvsem pa od prisotnosti ledenih kristalov v atmosferi, ki delujejo kot prizme in lomijo sončno svetlobo.

Kdaj se pojavi halo?

Cirrostratus oblaki so tanki, visoki oblaki, sestavljeni iz ledenih kristalov, ki se oblikujejo na višini okoli 5.000 do 10.000 metrov nad zemljo. Ko sončna svetloba preide skozi te ledene kristale, se svetloba lomi ali upogne – pojav imenujemo refrakcija. Različne ploskve ledenih kristalov lomijo svetlobo pod različnimi koti, kar povzroči nastanek kroga svetlobe ali haloja okoli sonca. Najpogosteje se halo pojavi, ko so ledeni kristali v obliki šestkotnih ploščic ali stebričkov, ki ležijo v naključnih orientacijah, a najlepše in najbolj simetrične haloje tvorijo tisti kristali, ki so usmerjeni v horizontalno ravnino.

Obstaja več tipov sončnih halojev

Kot refrakcije za halo je običajno približno 22 stopinj za večino halojev, ki jih opazimo. To pomeni, da je svetlobni krog ali halo, ki se pojavi okoli sonca, lociran na kotni razdalji približno 22 stopinj od sonca. Obstajajo tudi drugi, manj pogosti tipi halojev, ki se pojavljajo pod drugačnimi koti, na primer 46-stopinjski halo, vendar so ti manj pogosti in zahtevajo še bolj specifično usmerjenost in obliko ledenih kristalov.

Takšen pojav lahko napove padavine

Sončni halo ni samo lep na pogled, ampak lahko služi tudi kot vremenski pokazatelj. Pojav haloja okoli sonca pogosto nakazuje prisotnost visokih cirrostratus oblakov, ki lahko napovedujejo približevanje fronte in spremembo vremena, običajno povezano s padavinami v naslednjih 24 do 48 urah.

Poleg estetskega in vremenskega pomena, sončni haloji vzbujajo tudi veliko zanimanja v znanstvenih krogih, saj študije teh pojavov pomagajo razumeti atmosferske procese in lastnosti ledenih kristalov v visokih oblakih. Z raziskovanjem in modeliranjem teh naravnih optičnih pojavov lahko znanstveniki izboljšajo naše razumevanje atmosferske dinamike in izboljšajo napovedovanje vremena.

Oznake: