Demenca je nevrološka bolezen, ki lahko povzroči izgubo spomina, zmedenost, težave pri razmišljanju in razumevanju ter spremembe v razpoloženju in vedenju. Na srečo obstajajo koraki, ki jih že zdaj lahko storite, da nekoliko zmanjšate tveganje za demenco in izboljšate zdravje možganov, eden od možnih načinov pa je prehrana.
Prehrana in demenca
Nevrolog dr. Stefan Mindea je za revijo People pojasnil pomen prehrane pri preprečevanju demence.
“Prehrana je izjemno pomembna za preprečevanje demence, saj možgani za optimalno delovanje in ohranjanje kognitivnega zdravja, spomina in čustvenega zdravja potrebujejo stalno oskrbo s hranilnimi snovmi. Prehranjevalne navade lahko zmanjšajo ali povečajo tveganje za razvoj demence, vključno z Alzheimerjevo boleznijo, saj vplivajo na vnetje možganov, oksidativni stres in zdravje krvnih žil, kar pomeni zdravo cirkulacijo, ki dovaja kisik v možgane. Vse to je tesno povezano s kognitivnim in nevrološkim propadanjem,” je pojasnil dr. Mindea.
Nevrokirurg svetuje redno uživanje ene vrste oreščkov
Obstajajo tudi določene vrste prehrane, ki lahko pomagajo pri preprečevanju bolezni, vključno z mediteransko prehrano, bogato s sadjem, zelenjavo, nepredelanimi žitaricami, zdravimi maščobami in ribami. Ta zdravnik skoraj vsak dan zaužije eno vrsto oreščkov, da zmanjša tveganje za razvoj bolezni – orehe.
Vsak dan poskusite zaužiti eno porcijo orehov
“Orehi so odličen rastlinski vir alfa-linolenske kisline (ALA), vrste omega-3 maščobne kisline, ki je ključna za zdravje možganov. Ta vrsta maščobe se nahaja tudi v ribah. Pomembna je, ker zmanjšuje vnetje v možganih in spodbuja nevroplastičnost, kar pomeni, da pomaga pri ohranjanju povezav med nevroni,” pojasnjuje.
Svetuje, da vsak dan poskusite zaužiti eno porcijo orehov, kar je približno ena četrtina skodelice, da bi izkoristili preventivne prednosti za zmanjšanje tveganja demence.