Vsako leto 18. maja po vsem svetu praznujemo mednarodni dan muzejev, dan, posvečen obeleževanju bogate kulturne dediščine in zgodovine, ki ju hranijo muzeji. Pomemben dogodek, ki ga organizira Mednarodni muzejski svet (ICOM), ponuja priložnost, da se obiskovalci poglobijo v zgodovinske zaklade, umetniške zbirke in kulturne zaklade, ki oblikujejo našo skupno identiteto.

Mednarodni dan muzejev

Letošnja tema “Muzeji, trajnost in dobro počutje” poudarja vlogo muzejev pri spodbujanju trajnostnega razvoja in izboljšanju kakovosti življenja. Muzeji niso le zakladnice preteklosti, temveč tudi središča izobraževanja, raziskovanja in družbenih sprememb. S svojim delovanjem prispevajo k ohranjanju kulturne dediščine, spodbujanju kulturne raznolikosti in krepitvi skupnosti.

Muzeji bodo odprli svoja vrata

Ob tej priložnosti muzeji po vsem svetu odpirajo svoja vrata z brezplačnimi vstopninami, posebnimi razstavami, delavnicami in vodstvi, ki obiskovalcem omogočajo edinstveno doživetje. V Sloveniji se bodo muzeji pridružili praznovanju s številnimi dogodki, ki bodo obiskovalce popeljali skozi zgodovinske trenutke, umetniške presežke in znanstvene dosežke.

Obiščite muzej

Obiščite lokalni muzej, spoznajte nove zgodbe in se povežite z dediščino, ki nas povezuje. Mednarodni dan muzejev je priložnost, da cenimo preteklost, razumemo sedanjost in oblikujemo prihodnost. Pridružite se praznovanju in odkrijte bogastvo, ki ga ponujajo muzeji po vsem svetu!