Rdeče meso in diabetiki

Rdeče meso je eno izmed najbolj tveganih živil za osebe, ki trpijo za sladkorno boleznijo, opozarja gastroenterologinja Nuria Dianova. Na podlagi nedavnih raziskovalnih rezultatov Dianova izpostavlja močno povezavo med pogosto uživanjem rdečega mesa in povečanim tveganjem za diabetes.

Rdeče meso
Rdeče meso, Foto: freepik.com

Kaj jesti namesto rdečega mesa?

Raziskava, ki je zajela vzorec 216 tisoč udeležencev in trajala kar 36 let, je pokazala jasno povezavo med rdečim mesom in sladkorno boleznijo. “Med raziskavo je bila bolezen diagnosticirana pri 22 tisoč ljudeh. Udeleženci, ki so pogosto uživali rdeče meso, so imeli 62 % večje tveganje za razvoj diabetesa,” je izjavila Dianova iz moskovskega Znanstveno-raziskovalnega centra za zdravo prehrano. Ti rezultati kažejo na resno tveganje za diabetike in osebe, ki so nagnjene k bolezni.

Oreščki in stročnice so odgovor!

Zamenjava porcije rdečega mesa z rastlinskimi proteini, kot so oreščki in stročnice, lahko bistveno zmanjša tveganje za diabetes – celo za 30 %, trdi Dianova. Oreščki in stročnice so bogati s proteini, ki so varnejši za diabetike, saj ne vsebujejo nasičenih maščob, ki jih najdemo v rdečem mesu.

Nasičene maščobe in hem železo

Po besedah gastroenterologinje lahko nasičene maščobe in hem železo, ki jih najdemo v rdečem mesu, sprožijo vnetne procese in oksidacijo v telesu. Te reakcije ne le povečujejo tveganje za diabetes, temveč tudi prispevajo k kopičenju visceralne maščobe in odpornosti na inzulin, kar dodatno otežuje nadzor krvnega sladkorja in ogroža zdravje diabetikov.

Odkritja nakazujejo, da bi morali diabetiki razmisliti o zmanjšanju ali celo izogibanju rdečemu mesu v prehrani. Izbira rastlinskih virov proteinov lahko ne le zmanjša tveganje za diabetes, temveč tudi izboljša splošno zdravje.